PvdA top Amersfoort stapt op na onderzoek PwC

13 december 2013 Consultancy.nl

Vorige maand kreeg het accountants- en adviesbureau PwC de opdracht van de Amersfoortse PvdA-afdeling om uit te pluizen hoe er ruim €64.000 uit de kas van de Stichting PvdA Amersfoort Aktief (PAA) kon verdwijnen. Na stellige ontkenningen begin december pakte de voltallige PvdA-top in Amersfoort dan toch zijn biezen.

De bestuursleden van de PvdA-fractie in Amersfoort, bestaande uit fractievoorzitter Edwin Hinloopen, afdelingsvoorzitter Marjet van Baggum, wethouder Rob van Muilekom en kandidaat lijsttrekker Wanda Dijkstra, hebben per direct hun werkzaamheden neergelegd. Dit naar aanleiding van een vernietigend onderzoek geleid door PwC-partner Bernard Prins. Het toezicht van het PvdA-bestuur op de partijkas was onvoldoende waardoor het inmiddels overleden raadslid Ramon Smits Alvarez ruim €64.000 kon verduisteren.

PvdA Amersfoort

Afgelopen oktober kwam de zaak aan het licht toen Smits Alvarez als dief in de nacht verdween. Anderhalve week later werd hij levenloos aangetroffen in Spanje. Op dat moment was al bekend dat het raadslid €4.000 had weggesluisd van een spaarrekening van de PvdA-fractie in Amersfoort.

Sinds 5 juli 2010 was Smits Alvarez verantwoordelijk voor de financiële transacties van de PvdA-rekeningen in Amersfoort. Uit het rapport is gebleken dat hij ruim twee jaar lang substantieel bedragen van rekeningen achteroverdrukte. Het ging vooral om particulier spaargeld van fractieleden.

Na intern onderzoek van de PvdA afdeling in Amersfoort werd PwC op de zaak gezet om extern zijn licht te werpen op de kwestie. De zelfstandige Stichting PAA heeft twee inkomstenbronnen, namelijk de jaarlijkse subsidie van de gemeente Amersfoort (fractievergoeding) en de vrijwillige donaties van de (voormalige) fractieleden en wethouders. Over de fractievergoeding is de afgelopen jaren netjes verantwoording afgelegd, gecontroleerd door de gemeente Amersfoort. Maar op de overige inkomsten, betreffende onder andere donaties, is helemaal geen toezicht geweest.

In september 2012 werd een kascontrolecommissie in het leven geroepen, echter zou deze door toedoen van Smits Alvarez niet tot concrete afspraken zijn gekomen. Smits Alvarez was volgens het PwC-rapport ‘verantwoordelijk voor de verantwoording’ en kon daarom nagenoeg onafhankelijk en ongebonden opereren. Het rapport benadrukt dat er geen onrechtmatige overboekingen of betalingen hebben plaatsgevonden aan andere bestuursleden.

Stichting PAA verdwijnt

De lokale Stichting PAA, met daarin de spaargelden en donaties, is inmiddels opgedoekt. De PvdA-fractie liet weten dat aan de leden in Amersfoort nog wel verantwoording over de boeken wordt afgelegd. Het is nog onbekend in wat voor formatie de Amersfoortse PvdA in de naderende gemeenteraadsverkiezing in maart verschijnt.

Nieuws