Misbruik adviesbureau VVDer komt aan het licht

04 december 2013 Consultancy.nl

De rechtbank in Haarlem heeft oud-VVD gedeputeerde Ton Hooijmaijers veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Hij maakte zich jarenlang schuldig aan omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen. Hooijmaijers gebruikte zijn bureau, Move Consultants, als dekmantel voor de frauduleuze praktijken.

Het Openbaar ministerie had vier jaar geëist, maar de rechtbank achtte niet alle aanklachten voldoende bewezen. Bovendien genoot de zaak rond Hooijmaijers grote media aandacht, wat meewoog in het oordeel van de Haarlemse rechtbank.


Misbruik adviesbureau VVDer komt aan het licht

In de periode 2004-2009 nam Hooijmaijers als VVD-gedeputeerde steekpenningen aan van bedrijven die zaken wilden doen met de provincie Noord-Holland. In ruil deed hij ondernemers beloftes en liet zich via valse facturen belonen. Volgens justitie ontving de 52-jarige Hooijmaijers in zijn periode als gedeputeerde in totaal €1,8 miljoen van 62 verschillende bedrijven, waarvan 491.835 aan smeergeld. Het geld belandde op de rekening van zijn adviesbureau Move Consultants, dat op naam van zijn vrouw stond. De geboren Deventenaar zou op die wijze 500.000 euro hebben witgewassen.

Hooijmaijers zelf laat weten in hoger beroep te gaan en ontkent de beschuldigingen in alle toonaarden. Zijn echtgenote is vrijgesproken, omdat zij niets van de zaak af zou hebben geweten. Het onderzoek duurde ruim 3 jaar, waarin de justitie voor €1,8 miljoen beslag legde op bezittingen van de ex-VVD’ er.

Nieuws