PwC: Fiscale vestigingsklimaat Nederland onder druk

20 november 2013 Consultancy.nl

Het fiscale vestigingsklimaat van Nederland staat onder druk. Volgens accountants- en adviesbureau PwC neemt ons land te weinig maatregelen om het belastingstelsel eenvoudiger en effectiever te maken. Andere Europese landen doen dit wel in rap tempo, waardoor de concurrentiepositie op het gebied van tax afneemt.

In het rapport ‘Paying Taxes 2014’ vergelijkt het adviesbureau samen met de Wereldbank vergelijkt de belastingdruk en de belastingsystemen van 189 landen. De ranking is een indicator voor de fiscale druk waar ondernemers mee te maken hebben. Uit de ranking komt naar voren dat Nederland mondiaal gezien op de 28ste plek staat. De top vijf wordt gedomineerd door Aziatische landen: Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Saoedi Arabië, Hong Kong en Singapore.

Kijkend naar Europa, dan staat Nederland op de achtste plek. Een overzicht van de top 10:

1. Ierland
2. Denemarken
3. Luxemburg
4. Verenigd Koninkrijk
5. Zwitserland
6. Noorwegen
7. Finland
8. Nederland
9. Cyprus
10. Spanje

Sytso Boonstra, voorzitter van de belastingpraktijk van PwC, ziet een zorgwekkende trend. “Nederland wordt ingehaald door landen die hard werken aan het verbeteren van hun fiscale vestigingsklimaat. De uitstekende uitgangspositie die Nederland had, raken we steeds meer kwijt. Ondanks het voornemen van het kabinet om te werken aan fiscale vereenvoudiging, blijken die inspanningen nog niet het gewenste resultaat te leveren”.

PwC - Paying Taxes 2014

“Als wij willen voorkomen dat we links en rechts door landen worden ingehaald, moeten we ons bij iedere nieuwe fiscale maatregel afvragen of die bijdraagt aan fiscale vereenvoudiging. Als het antwoord daarop 'nee' is, roept dat de vraag op waar we mee bezig zijn. Ons belastingstelsel is al ingewikkeld genoeg” sluit Boonstra af.

Nieuws

Meer nieuws over