Atos: 4 technologie trends voor CIOs van banken

19 november 2013 Consultancy.nl

Mobiele apps, cybersecurity, near field communication en biometrics. Dit zijn volgens internationaal adviesbureau Atos de vier belangrijkste technologie trends waar CIO’s van banken de komende jaren rekening mee moeten houden.

In hun laatste ‘Ascent’ onderzoeksreeks genaamd ‘Look out – Trends 2014+’ presenteert Atos een overzicht van de belangrijkste technologieën en oplossingen waarmee de bankensector de komende jaren te maken krijgt. Meer dan 30 trends werden afgezet tegen de bedrijfsimpact met verloop van tijd:

Business Impact of Emerging Technologies and Solutions

Mobiele apps

De opkomst van mobile en het gebruik van apps als een marketing-, sales- en service kanaal is een wijdverspreid fenomeen binnen de markt. In de komende jaren, ziet Atos drie belangrijke ontwikkelingen op dit gebied. Ten eerste, mobiele apps zullen uitgebreider worden, verrijkt met bredere data, zoals sociaal gedrag of informatie op basis van locatie. Dit zal de relevantie tussen diensten van banken  en de vraag van klanten verder op één lijn brengen, waardoor klanttevredenheid en verkoopconversie een boost krijgen.

Ten tweede, mobiele apps zijn relatief gezien minder volwassen binnen bepaalde klantsegmenten, zoals B2B, vermogensbeheer en investor relations. Tenslotte, apps kunnen ook gebruikt worden ten gunste van interne operaties. “Mobiele technologieën geven corporate treasurers de kans om informatie beschikbaar te hebben met een simpele druk op de knop, waardoor ze cash- en investment portfolio’s kunnen optimaliseren” schrijven de consultants.

Cybersecurity

Het spectrum aan Cybersecurity kwesties die het nieuws in Nederland de laatste tijd hebben gedomineerd laat zien hoe kwestbaar banken zijn voor aanvallen, en de impact die deze kunnen hebben op hun dienstverlening. Aangezien e-crime in de komende jaren alleen maar zal toenemen, is het volgens Atos essentieel dat banken hun cybersecurity-processen en systemen versterken.

Atos - Cybercrime

Near Field Communications

De technologie van Near Field Communications (NFC) gaat over hoe apparaten (zoals smartphones, tablets) draadloos communiceren over korte afstanden, op een snelle, simple en veilige manier. “Naarmate de acceptatie van mobiele apparaten met NFC toeneemt, en de waarde van de technologie steeds duidelijker wordt, zullen meer applicaties met deze technologie zichtbaar worden” aldus Atos. Toepassingen zijn bijvoorbeeld het integreren van betalingen via mobiele ticketing, mobiel bankieren en klantloyaliteitsprogramma’s.

Biometrics

Naarmate bankieren steeds verder opschuift naar een online, mobiele en app omgeving, worden beveiligingstechnologieën steeds belangrijker voor klanten. Biometrics, zoals bijvoorbeeld geavanceerde cryptografie, zal volgens het ICT adviesbureau een essentiële rol spelen in toekomstige identity management processen.

Nieuws

Meer nieuws over