BMC: Doorlooptijden Jeugdzorg lopen sterk uiteen
Er bestaan grote verschillen in de doorlooptijden van hulptrajecten van jeugdzorginstellingen. Zo loopt de gemiddelde duur van trajecten in bijvoorbeeld de Jeugdhulp met meer dan een jaar uiteen, en op het gebied van ‘24uur verblijf’ loopt het verschil op tot zelfs meer dan 1,5 jaar. Dat blijkt uit een analyse van de jaarcijfers van jeugdzorg instellingen door adviesbureau BMC.
Uit de analyse van het organisatieadviesbureau blijkt dat er binnen de jeugdzorgbranche grote verschillen zichtbaar zijn in de doorlooptijden per hulpvorm. Een overzicht van de gemiddelden van minimale en maximale duur van trajecten:
De kortste gemiddelde doorlooptijd van een jeugdhulptraject bedraagt 29 dagen, terwijl in de instelling met de langste trajecten de Jeugdhulp gemiddeld 406 dagen duurt. In bijvoorbeeld de categorie Jeugdhulp met verblijf Pleegzorg is de gemiddelde doorlooptijd minimaal zo’n half jaar en maximaal iets langer dan 4 jaar.
Oorzaken
BMC keek ook naar mogelijke oorzaken voor de grote verschillen in de doorlooptijden. Volgens Mathijs Winter, adviseur bij het adviesbureau, is de variatie te danken aan drie factoren: de samenstelling van de cliëntgroepen verschilt, de wijze van registreren is niet uniform, en de methodieken die per instellingen wordt gehanteerd verschillen.