IG&H: Ziekenhuisbranche heeft lage Lean volwassenheid

11 november 2013 Consultancy.nl

De Nederlandse ziekenhuisbranche heeft een forse inhaalslag te maken op het gebied van Lean en andere verbetermethodes. Een nieuw onderzoek van IG&H Consulting & Interim toont aan dat eenderde van alle Nederlandse ziekenhuizen zich nog bevindt op het laagste volwassenheidsniveau. Geen enkel ziekenhuis mag zijn Lean executie ‘wereldklasse’ noemen.

Adviesbureau IG&H Consulting voeg zich af hoe het gesteld was met de volwassenheid van Lean in de ziekenhuissector. Een rondgang werd gemaakt langs 28 ziekenhuizen, waar interviews werden gehouden met directeuren en managers. Op basis van de interviews en een enquête werd de Lean volwassenheid van de ziekenhuizen in kaart gebracht. Een speciaal ontwikkeld Lean Maturitymodel fungeerde als basis voor de beoordeling.

IGH - Fasering van Lean Initiatieven

Ziekenhuizen met de laagste volwassenheid ten aanzien van inhoud, proces, of mensen bevinden zich in de zogeheten ‘Kennismaken’ fase. Naarmate ziekenhuizen meer volwassen worden, groeien ze door naar de volgende fases: ‘Verbreden’, ‘Integreren’ en ‘Excelleren’.

Volgens het volwassenheidsmodel zijn voor de business de voordelen van volwassenheidsverbeteringen van fase naar fase niet lineair. Naarmate de volwassenheid stijgt, stijgen de voordelen meer dan proportioneel mee, wat een exponentiële boost betekent voor het resultaat.

"De eerste twee niveaus worden gekenmerkt door veel inspanning en relatief beperkte, lokale resultaten” zegt Arjan Sollewijn Gelpke, adviseur bij IG&H. “Vanaf het niveau Integreren is er sprake van een wezenlijke transformatie met structurele resultaten op financieel en kwaliteitsgebied”. De ‘True North’ idealen, zoals bijvoorbeeld zero defects, one-piece flow en just in time, worden pas behaald in het niveau Excelleren.

Resultaten

De beoordeling van volwassenheid laat een teleurstellend beeld zien. Ongeveer eenderde van de geïnterviewde ziekenhuizen bevindt zich nog in de pioniersfase. Tweederde heeft het initiatief duidelijk verbreed binnen de organisatie maar geen enkel ziekenhuis heeft Lean of een andere methode volledig geïntegreerd in de organisatie (niveau 3). Presteren op wereldklasse niveau lijkt vooralsnog een utopie voor Nederlandse ziekenhuizen.

Lean Maturity Ziekenhuisbranche

De lage volwassenheid is volgens Sollewijn Gelpke een van de belangrijkste redenen waarom een grote meerderheid van ziekenhuizen zich het volledige potentieel van Lean programa’s niet realiseert. Gevraagd naar de concrete resultaten van Lean initiatieven, geeft ruim de helft aan dat zij minder dan 40% van de verwachte resultaten behalen.

Zie het onderzoek ‘De bijsluiter van Lean in Ziekenhuizen’ voor meer informatie.

Nieuws