PwC: Banken hebben 1.2 biljoen aan dubieuze leningen

06 november 2013 Consultancy.nl

Europese banken hebben in totaal bijna €1.2 biljoen aan noodlijdende kredieten (Non-Performing Loans; NPL) uitstaan bij bedrijven, consumenten en huiseigenaren. Vijf jaar geleden, net voor de uitbraak van de crisis, was dit ‘maar’ zo’n €500 miljard. Dit concludeert accountants- en adviesbureau PwC in de meest recente ‘European NPL Outlook’.

In 2008 bedroeg het totaal aan NPL’s €514 miljard. Als gevolg van de crisis verkregen kredieten in snel tempo de status van ‘non-performing’, waardoor het totaalbedrag is geëxplodeerd. Anno 2013 hebben Europese banken gezamenlijk €1.187 biljoen aan dubieuze leningen uitstaan in de maatschappij.

PwC - Non-Performing Loans in Europa

De top 6 landen – respectievelijk Duitsland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Italië en Frankrijk – nemen €900 miljard, oftewel 75% van het totaal, voor hun rekening. Nederlandse banken hadden eind 2012 voor een bedrag van €57 miljard aan noodlijdende kredieten uitstaan, en staat daarmee op de zevende plaats in Europa.

PwC - Top 10 Europese landen met hoogste NPLs

De adviseurs verwachten geen verbetering de komende periode. Voor 2013 denkt PwC dat het totale Europese bedrag met €60 miljard toeneemt.

Nieuws

Meer nieuws over