Mercer: Nederlands onderwijssysteem in wereldwijde top
Het Nederlandse onderwijssysteem behoort nog steeds tot de wereldwijde top. Volgens een nieuw rapport van het World Economic Forum en Mercer is het educatiestelsel in ons land het zevende beste ter wereld. Koploper is met afstand Finland, gevolgd door Canada en Singapore.
In het rapport ‘WEF Human Capital Report 2013’ onderzocht het adviesbureau samen met het World Economic Forum de kwaliteit van het onderwijssysteem in 122 landen, samen goed voor meer dan 90% van de wereldbevolking. De kwaliteit van het onderwijs werd gemeten aan de hand van meer dan 20 dimensies, binnen tal van factoren, zoals toegang, kwaliteit, bereikbaarheid, en diversiteit. Alle landenscores werden gefilterd voor vergelijkingsdoeleinden en geïndexeerd, waarna een lijst werd samengesteld met de toplanden en de laagscorende landen.
Een overzicht van de top 20 landen met het beste onderwijssysteem:
De score van ons onderwijssysteem verschilt enorm per dimensie. Zo scoort Nederland erg goed op het gebied van toegankelijkheid, en op het gebied van bijvoorbeeld lagere school participatie (‘primary enrolment rate’) is Nederland met een score van 100% zelfs wereldwijd gezien gedeelde koploper. Echter, kijkend naar participatie op middelbaar- en beroepsonderwijs, dalen onze resultaten naar buiten de top-20. Vanuit een inhoudelijke kwaliteit van het systeemperspectief, scoort Nederland tussen plek #10 en #12, op het gebied van resultaten (‘attainment’) scoort Nederland tussen plek #18 en #20.
Een overzicht van de gedetailleerde scores voor het Nederlandse onderwijssysteem: