Atos: Liquid IT belangrijkste megatrend voor CxOs

29 oktober 2013 Consultancy.nl

Big Data, duurzaamheid, talent management, opkomende markten of een verouderend personeels-bestand. Het zijn allemaal trends die strategisch van groot belang zijn, waardoor deze thema’s steeds vaker op de agenda staan van CxO’s. Een nieuw onderzoek van Atos laat echter zien dat, van de vijf bovengenoemde trends, slechts een daarvan een megaimpact zal hebben op de strategie en bedrijfsvoering. Sterker nog, de trend met de grootste impact werd nog niet eens genoemd: Liquid IT. Vanaf 2017 zal Liquid IT volgens Atos de belangrijkste factor zijn voor onderscheidend vermogen.

In zijn meest recente ‘Ascent’ onderzoeksreeks getiteld ‘Look out – Trends 2014+’ presenteert adviesbureau Atos een overzicht van 25 ‘disruptive’ trends voor CxO’s. Deze 25 geïdentificeerde trends worden afgezet tegen de business impact en het verloop van tijd.

Atos - Service Business Impact

Transformational trends

Vijf trends kunnen volgens Atos worden gezien als “transformational”, wat wil zeggen dat ze businessmodellen en bedrijfsvoering radicaal zullen veranderen. Business/IT alignment, Duurzaamheid en Social Business zijn inmiddels bekende begrippen, dus hun megapotentieel behoeft weinig uitleg.

De afkorting 'SoLoMo', die staat voor ‘Social-Local-Mobile’ behoeft wel enige toelichting. Atos gelooft dat de combinatie van deze drie factoren kan leiden tot een potentiële goudmijn aan waarde:

- Social: bedrijven kunnen business intelligence ten aanzien van sociaal gedrag gebruiken om het bereik en de populariteit van diensten uit te breiden.

- Local: locatie informatie (door middel van GPS, Wi-Fi of Cell-ID) kan worden gebruikt om de aanwezigheid en relevantie van diensten te verhogen.

- Mobile: mobile zal op korte termijn het belangrijkste kanaal worden voor diensten, wat inhoudt dat bedrijven dit moeten integreren in hun proposities.

Liquid IT

De belangrijkste trend is echter wat Atos noemt: ‘Liquid IT’. De kern van dit concept ligt in de vloeiende integratie tussen business en IT. Het verschil tussen ‘standaard’ IT systemen en ‘Liquid IT’ is dat Liquid IT bedrijven maatwerk, flexibele snelheid en gebruikersgemak op een zodanige manier levert, dat er maximale wendbaarheid is tegen minimale kosten. Dit klinkt anno 2013 misschien als een droom voor organisaties, maar rond 2017 zal dit volgens de adviseurs mogelijk zijn. Met als gevolg dat het tegen die tijd een dominante plek krijgt op de bestuursagenda.

Atos - Liquid IT Operating Model

Overzicht van een Liquid IT Operating Model

Hoe ziet zo’n Liquid IT model eruit? Er moet aan drie randvoorwaarden worden voldaan. Allereerst, moet een Liquid IT Operating Model worden geïmplementeerd (zie boven). Ten tweede, bedrijven moeten volledige transparantie hebben in de total cost of ownership (TC) van de IT-infrastructuur. Tot slot, een combinatie van PaaS en SaaS onderdelen moet zorgdragen voor een “vloeibare’ infrastructuur (zie onder), die naadloos kan worden afgestemd op de wensen van de business.

Atos - Liquid IT Infrastructure

Overzicht van een Liquid IT Infrastructuur

Zie de white paper ‘Liquid IT’ van Atos voor meer informatie. De Ascent 'Look out - Trends 2014+’ onderzoeksreeks is ook beschikbaar als Apple en Android app voor de tablet.

Nieuws

Meer nieuws over