Mercer: Nederlands pensioenstelsel en AOW in wereldtop

14 oktober 2013 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het Nederlandse pensioenstelsel, AOW en aanvullend pensioen, is na Denemarken het beste ter wereld. Dit blijkt uit de 2013 editie van de ‘Global Pension Index’ van adviesbureau Mercer.
 
Het onderzoek vergelijkt pensioenstelsels van 20 welvarende landen – waaronder de V.S., Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland – samen goed voor de pensioenvoorziening van ruim 55% van de wereldbevolking. De index is gebaseerd op meer dan 40 indicatoren verdeeld in drie groepen: adequaatheid, houdbaarheid en integriteit.
 
Mercer - Global Pension Index

Met een totaalscore van 78,3 staat het Nederlandse pensioenstelsel op #2, na koploper Denemarken, maar nog ruim voor Australië, Zwitserland en Zweden. De top drie is ten opzichte van de 2012 Global Pension Index ongewijzigd. In 2011 stond Nederland nog bovenaan de pensioenranking. Een overzicht van de 2013 prestaties van de 20 landen:
 
Mercer - Global Pension Index 1
 
De mate van adequaatheid (het pensioensysteem en het inkomen dat het systeem biedt na pensionering) heeft de hoogste wegingsfactor gekregen binnen de index. Nederland komt met een score van 76,6 als beste uit de bus, gevolgd door Australië (75,6) en Denemarken (75,2). Indonesië doet het met een score van 29,8 het minst goed.
 
Bij de toekomstbestendigheid wordt gekeken naar de verhouding tussen staatspensioen en aanvullend pensioen, de verwachte periode dat pensioen moet worden uitgekeerd en de mate van deelname van ouderen aan het arbeidsproces. Denemarken (86,1) scoort hier het hoogste, Brazilië (26,0) het laagst. Nederland komt met een score van 74,1 op een derde positie.
 
Bij integriteit is gekeken naar het belang om het vertrouwen in het pensioenstelsel op een hoog niveau te houden. Hier weet Nederland na Australië (88,1) met een score van 87,0 de twee positie veilig te stellen. Dat is lager dan vorig jaar (90,3) en het jaar daarvoor (91,4). Mexico en Zuid-Korea zijn met 47,9 hekkensluiter.