Mercer: Weekers rekent zich rijk met pensioenplan

07 oktober 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Vanaf 2015 moeten pensioendeelnemers 14% meer premie betalen voor hun oudedagsvoorziening. Dit stelt pensioenadviseur Mercer. De prognose is een flinke tegenvaller voor de overheid. Door de premiestijging zal de verwachte miljardenbesparing van staatssecretaris Weekers niet van pensioenfondsen komen, terwijl daar wel door de regering op gerekend wordt.

Het adviesbureau wijst erop dat het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP), het voornaamste fonds voor werknemers bij de overheid, al heeft besloten de premie per 2015 te verhogen met 14%. Omdat het ABP alleen al 30% van de Nederlandse sector beslaat, is het volgens Mercer een goede voorspeller voor de rest van de sector.

Mercer - Pensioen

De pensioenpremie voor 2015 komt tot stand door twee belangrijke wetswijzigingen. Allereerst is dat het plan om pensioenopbouw fiscaal minder aantrekkelijk te maken, waardoor de overheid kan besparen. Binnen dit plan is het maximale opbouwpercentage verlaagd van 2,25% naar 1,75%. Daarnaast kan er bij een inkomen boven de €100.000 niet meer fiscaal vriendelijk pensioen worden opgebouwd. Wanneer pensioenfondsen de fiscale ruimte maximaal benutten daalt de premie met 23%.

Vanaf 2015 moeten fondsen echter ook nieuwe pensioencontracten afsluiten met hun deelnemers. Hierin kunnen ze kiezen voor een nominaal contract, waarin de pensioentoezegging vaststaat, maar niet meegroeit met de inflatie. Een andere optie, die ook het ABP kiest, is het reëel contract. Daarbij wordt de pensioenpremie wel geïndexeerd en hebben deelnemers een grotere kans op koopkrachtbehoud. “Hierdoor zullen de fondsen hun premie met 37% moeten verhogen, om toch tot het gewenste eindkapitaal te komen. Daarmee wordt de totale premiestijging dus 14%” zegt Erik van den Doel, pensioenadviseur bij Mercer.

Mercer

De adviseur vindt het opvallend dat Weekers alleen gebruik maakt van het de verlaging van het opbouwpercentage bij het maken van berekeningen rond de pensioenbesparingen: “Door de premiestijging valt het effect van de besparing volledig weg. De besparing wordt conform de nieuwe fiscale regels weliswaar gerealiseerd, maar blijft door de invoering van de nieuwe pensioencontracten ver achter”.