Externe onafhankelijke adviseur toch niet zo extern

23 september 2013 Consultancy.nl

Een extern adviseur die de gemeente Emmen onlangs inhuurde blijkt minder extern en onafhankelijk dan werd gedacht. Eind augustus werd Eric Zweers, directeur van ABC Managementgroep in Assen, ingehuurd om de problemen met de bouw van een nieuwe parkeergarage te analyseren. Nu blijkt dat de adviseur indirect een rol heeft gespeeld bij de ontwikkeling van de garage.

Eerder dit jaar kwam naar voren dat de bouw van de parkeergarage onder de nieuwe Media Markt €3 miljoen additionele kosten voor de gemeente zou betekenen, die voor meerwerk in rekening worden gebracht. De oplevering van de garage zou daardoor bovendien zo’n 9 maanden verschuiven. Uiteraard ging de gemeente niet akkoord met deze extra kosten, maar besloot geen rechtsstrijd met Strukton, de aannemer van dit project, aan te gaan. Wel wilde de gemeente boven tafel krijgen wat de oorzaken zijn van de problemen. Hiervoor werd een onafhankelijk en extern onderzoek gestart en huurde de gemeente Eric Zweers in, directeur van adviesbureau ABC Managementgroep uit Assen, om het onderzoek te leiden.

Emmen parkeergarage

Nadat er echter interne documenten waren uitgelekt waaruit bleek dat Zweers een (indirecte) betrokkendheid had met de parkeergarage stond de gemeentelijke politiek in Emmen op z’n kop. In een eerder project, getiteld Centrumvernieuwing had Zweers namelijk al eerder consultancydiensten geleverd. Ook de parkeergarage maakte deel uit van dat project. Zijn onafhankelijkheid kwam hiermee in het geding.

In een reactie op de zaak laat Bouke Durk Wilms, de verantwoordelijke CDA-wethouder, weten dat hij niet op de hoogte was van die eerdere betrokkenheid. Hij geeft verder aan dat hij van mening is dat de gemeente de zaak naar behoren heeft afgehandeld en dat er naar verwachting geen nieuwe problemen zullen opduiken.

Vanavond vind er een extra commissievergadering plaats over de problemen rondom de parkeer-garage in Emmen.

Nieuws

Meer nieuws over