PwC: Omzet uit digitale muziek overtreft CDs in 2015

28 augustus 2013 Consultancy.nl

In 2015 zal de omzet uit digitale muziek voor het eerst hoger uitkomen dan die uit CD's en platen. Dat voorspelt accountants- en adviesbureau PwC in een marktanalyse.
 
De totale omzet uit opgenomen muziek neemt de komende vijf jaarlijks met 2% af. Volgens Van Eeden lag dit in de lijn der verwachting. “De inkomsten uit opgenomen muziek dalen in Nederland al sinds 2008” zegt de adviseur. Belangrijkste oorzaken zijn de toename in het illegale muziekaanbod, de opkomst van nieuwe diensten als Spotify en iTunes en de worsteling van de muziekindustrie om nieuwe verdienmodellen te implementeren.
 
Daar staat tegenover dat het betalen voor streamen en downloaden van muziek eindelijk een vlucht lijkt te nemen in Nederland. In de komende vijf jaar verdubbelen de Nederlandse inkomsten uit digitale muziekopnames van €57 miljoen naar €101 miljoen in 2017. “In 2015 leidt dit tot een omslagpunt, waarbij de verdiensten uit digitale muziek die uit cd's en platen overtreffen” zegt Ennel van Eeden van PwC.
 
PwC - Digitale muziek

Livemuziek

Voor de muziekindustrie als geheel voorspelt het adviesbureau de komende jaren wel beperkte omzetgroei, na een lange periode van krimp. Weliswaar daalden de totale inkomsten uit opnames, kaartverkoop, sponsoring en merchandising vorig jaar met bijna 3%. De komende 5 jaar zullen deze inkomsten naar verwachting jaarlijks gemiddeld met 1,2% stijgen naar €758 miljoen in 2017. Livemuziek speelt hierin een aanjagende rol: “De muziekindustrie moet het steeds meer hebben van de markt voor livemuziek. Artiesten zoeken naar nieuwe manieren om consumenten te bereiken en te raken. Vooral grote artiesten verdienen meer met concerten, merchandising en TV-optredens dan dat ze verliezen op de verkoop van opnames” aldus Van Eeden.

Nieuws