Curatoren Ierse verzekeraar eisen 1 miljard van PwC

01 augustus 2013 Consultancy.nl

De curatoren van de omgevallen Ierse verzekeraar Quinn Insurance hebben een rechtzaak tegen PwC ingediend. De curatoren eisen een schadevergoeding van maar liefst €1 miljard omdat het accountants- en adviesbureau volgens hen roekeloos zou zijn omgegaan met de audit van de verzekeraar. Het Big 4 kantoor ontkent de aantijgingen.
 
Als gevolg van een megaschuld was Quinn Insurance genoodzaakt om in maart 2011 uitstel van betaling aan te vragen. Uiteindelijk moest de Ierse overheid met €1,1 miljard aan noodsteun te hulp schieten. Twee curatoren - Michael McAteer en Paul McCann van Grant Thornton - werden aangesteld  om het failissement af te wikkelen. Zij zijn van mening dat de verzekeraar flinke verliezen had kunnen vermijden als PwC tussen 2005 en 2008 de problemen binnen de accounts adequaat had gemeld.
 
Curatoren Ierse verzekeraar eisen 1 miljard van PwC

Reactie van PwC

PwC is het niet eens met de aantijgingen en claimt dat de aanklagers een verkeerd beeld suggereren. Volgens PwC zijn de financiële controles bij de verzekeraar van goede kwaliteit geweest.
 
In November 2011 betaalde de Amerikaanse verzekeraar Liberty Mutual €102 miljoen voor een belang van 51% in het omgevallen Quinn Insurance, dat werd omgedoopt tot Liberty Insurance. De Ierse overheid bezit het resterende belang van 49%.

Nieuws

Meer nieuws over