Mercer: Luanda en Moskou duurste expat steden

25 juli 2013 Consultancy.nl

Bedrijven die expats uitzenden zijn het duurste uit als hun werknemers worden uitgezonden naar Luanda. De hoofdstad van Angola wordt gevolgd door Moskou (Rusland) en Tokio (Japan). Dit blijkt uit het jaarlijkse ‘Cost of Living’ onderzoek onder 214 steden wereldwijd van consultancybureau Mercer. Zwitserland wordt in de top tien drie keer vermeld, met Genève, Zürich en Bern op achtereenvolgend plaats zeven, acht en negen.
 
In het onderzoek vergelijkt het adviesbureau de relatieve kosten van meer dan 200 zaken, waaronder huisvesting, vervoer, levensmiddelen, kleding, huishoudelijke artikelen en amusement.

Mercer - Expats in Moskou
 
In de duurste stad ter wereld, Luanda, betalen expats het meest voor huisvesting, voedsel, onderhoud en kleding van hun werknemers. Zo kost een (luxe) tweekamerappartement in Luanda per maand maar liefst €4.857. Ter vergelijking, in Moskou heeft een dergelijk appartement een huurprijs van €3.437 en in Amsterdam zijn expats zelfs ‘goedkoop’ uit met een gemiddelde huurprijs van €1.800. De hoge kosten in Angola zijn met name een gevolg van de maatregelen die nodig zijn om de hoge veiligheidsrisico’s in het land tegen te gaan.
 
De top 10 duurste steden voor expats:
1. Luanda, Angola
2. Moskou, Rusland
3. Tokio, Japan
4. N'Djamena, Chad
5. Singapore, Singapore
6. Hong Kong, Hong Kong
7. Genève, Zwitserland
8. Zurich, Zwitserland
9. Bern, Zwitserland
9. Sydney, Australië

Nieuws