Rijnconsult: Open innovatie is overlevingsfactor

10 juli 2013 Consultancy.nl

Open innovatie wordt de komende jaren een essentieel onderdeel van de strategische agenda. Meer dan 90% van de bedrijven en overheden vindt zelfs dat samenwerken in netwerkverband een “cruciale factor” is om te kunnen overleven in de toekomst. Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau Rijnconsult onder 60 R&D en Innovatiemanagers in 9 Europese landen*.
 
Open innovatie is de praktijk van bedrijven om innovatieve ideeën/concepten samen met externe partners te ontwikkelen en te vermarkten. Het concept bestaat al tientallen jaren, maar de term ‘Open Innovation’ werd geïntroduceerd door Professor Henry Chesbrough in 2003 van Berkeley University. Sindsdien is het uitgegroeid tot een essentieel management focusgebied, dat in eerste instantie een doorbraak vormde in de high-tech sector en daarna geleidelijk binnen andere industrieën haar intrede deed. Grote multinationals, zoals Procter & Gamble, Philips en Roche en tientallen grensverleggende innovatieve startups danken hun succes aan deze samenwerkingsverbanden.

Open innovatie essentieel

Mits voldoende gemanaged, kan open innovatie twee strategische voordelen opleveren voor organisaties. In vergelijking met een gesloten innovatiemodel, kan het werken met gespecialiseerde externe partners de interne kosten van R&D en productie verlagen. Zo vindt maarliefst 86% van de respondenten dat open innovatie R&D performance versterkt en gelooft 82% dat het bijdraagt aan het realiseren van efficiëntiewinsten. Bovendien kan het door potentiële spin-offs, IP licensing en afstotingen de omzet verhogen. 93% van de ondervraagde managers vindt dat het de succesratio van producten en diensten verhoogt en meer dan tweederde is overtuigd dat nieuwe inkomstenstromen mogelijk worden die anders ongebruikt zouden zijn.
 
Open Innovatie Model
 
Andere voordelen van open innovatie zijn o.a. het promoten van sociale innovatie, efficiënte toegang tot nieuwe (technologische) oplossingen en een betere reputatie in de markt.  Voor publieke organisaties zijn er nog een aantal voordelen. Zo kunnen samenwerkingsverbanden leiden tot publieke-private samenwerkingen (PPS) waardoor transformaties baat kunnen hebben bij de sterktes  uit beide werelden. Meer sociale dialoog, een efficiëntere en meer wendbare overhead en een effectievere publieke onderzoekssector zijn overige factoren die de respondenten noemen.
 
Volgens Diederik Hommes, Directeur bij Rijnconsult, komen de resultaten van het onderzoek sterk overeen met de praktijk. “Wij zijn ervan overtuigd zijn dat samenwerken tussen verschillende organisaties dé belangrijkste competentie is om te overleven in de toekomstige markt. In ons advieswerk zien we dat succesvolle samenwerkingsverbanden een verbeterpotentieel van maar liefst tientallen procenten laat zien”.

Vier dimensies

Naar aanleiding van de bevindingen in het rapport en de praktijkervaringen van de deelnemende ACE adviesbureaus, definiëren de onderzoekers 4 sleutel succesfactoren voor het efficiënt opzetten van open innovatie. Het betreft de dimensies ‘Networks and partnerships’, ‘Technology’, ‘Human Capital’ en ‘Business Models’.
 
Open Innovatie Model
 
 
* Het onderzoek is uitgevoerd door ACE (Allied Consultants Europe), waar Rijnconsult actief lid van is.

Nieuws

Meer nieuws over