KPMG: Euronext Amsterdam belangrijk voor economie

25 juni 2013 Consultancy.nl

In de afgelopen jaren is de positie van de Amsterdamse beurs onder druk komen te staan, mede door sterke concurrentie van buitenlandse beurzen en de opkomst van alternatieve handelsplatformen. Zo is het aantal nieuwe noteringen en de daaraan gerelateerde hoeveelheid kapitaal afgenomen en zijn ook de handelsvolumes op de Euronext Amsterdam gedaald. Volgens een onderzoek van KPMG is het voor de Nederlandse economie van groot belang dat de beurs aan allure terugwint. Zo levert de beurs een grote bijdrage aan hoogwaardige werkgelegenheid, draagt bij bij aan onze reputatie in het buitenland en speelt het een belangrijke rol in de aantrekkelijkheid van de vestigingsklimaat.
 
Het adviesbureau deed in opdracht van de ‘Stichting Capital Amsterdam’ onderzoek naar het belang van de Amsterdamse beurs. Het onderzoek is gebaseerd op input van meer dan 50 stakeholders actief in het ecosysteem van de beurs.
 
Werkgelegenheid
“Het hebben van de beurs is van groot belang voor de werkgelegenheid” schrijven de adviseurs. Naast de directe werkgelegenheid schat KPMG in dat “enkele duizenden” hoogwaardige banen direct gerelateerd zijn aan het ecosysteem rond de beurs. Het betreft banen bij onder meer adviserende partijen (bijv. accountants, consultants, fiscalisten, bankiers), toezichthouders (bijv. AFM, DNB), handelaren (bijv. traders, brokers) en organisaties die de infrastructuur van de beurs waarborgen (bijv. custodians, clearing houses, IT dienstverlener). Daarnaast genereert de beurs werkgelegenheid bij de toeleveranciers van deze bedrijven.
 
KPMG - Beurs Ecosysteem
 
Wanneer de Amsterdamse beurs zou ophouden met bestaan dan heeft dit desastreuze gevolgen voor de werkgelegenheid. “Zonder beurs zal maar een klein deel van deze werkgelegenheid kunnen blijven bestaan; de rest zal vermoedelijk verdwijnen of worden overgenomen door het buitenland” aldus het accountants- en advieskantoor.
 
Zie het rapport: ‘Belang van de Amsterdamse Beurs voor de Economie’ voor meer informatie.
 
Overige voordelen
Uit de interviews met de specialisten komt verder naar voren dat de beurs diverse overige voordelen met zich meebrengt. Zo speelt de beurs een essentiële rol bij de reputatie van de Nederlandse financiële infrastructuur en het Nederlandse vestigingsklimaat. “Dit heeft op haar beurt weer een positieve uitwerking op de positie die Nederland wordt gegeven in discussies op internationaal niveau hoe economische groei kan worden gerealiseerd” licht Age Lindenbergh toe, partner bij KPMG. Ook zorgt de beurs dat specifieke kennis en financiële expertise behouden blijven in Nederland.

Nieuws