PwC: Overzicht van de Top 100 software bedrijven

30 mei 2013 Consultancy.nl

De grootte van de wereldwijde software industrie wordt momenteel op een waarde van $325 miljard becijferd. Microsoft, IBM en Oracle zijn – met grote afstand – de drie grootste software leveranciers. In de wereldwijde top 100 software bedrijven bevinden zich twee Nederlandse organisaties: Wolters Kluwer (#46), en UNIT4 (#77). Dit blijkt uit het rapport ‘Global 100 Software Leaders’ van PwC, waarin het adviesbureau inzicht geeft in de grootste softwarebedrijven per continent.
 
Een overzicht van de top 20 grootste softwarebedrijven:
 
PwC - Top 20 Software Bedrijven
 
Europa
De consultants keken ook naar de top 100 bedrijven specifiek in Europa, die ongeveer 30% van de wereldwijde software markt beslaan. In de Europese top 100 staan 7 Nederlandse bedrijven: Naast Wolters Kluwer en UNIT4 zijn dat Exact, Centric, Total Specific Solutions, Gemalto en AFAS ERP Software.
 
Het onderzoek van PwC laat zien dat Europa’s software markt kampt met een relatieve hoge concentratie. Zo heeft alleen al SAP een marktaandeel van maarliefst 30%, en nemen de top 10 firma’s in Europa tweederde van de totale software markt voor hun rekening. Dit zelfde geldt voor geografische concentratie. De drie grootste markten in West Europa – Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk – beslaan 64% van de omzet en 51 van de 100 bedrijven in de regio.
 
Uitdagingen
Het adviesbureau heeft twee belangrijke aanbevelingen voor de Europese software markt.
 
Ten eerste, op een wereldwijd niveau, verliezen Europese bedrijven de strijd met betrekking tot schaalgrootte. De belangrijkste reden hiervoor is de hoge diversiteit tussen Europese markten. Aangezien markteigenschappen en wet- en regelgeving van land tot land verschillen, kost het software bedrijven relatief meer moeite om oplossingen voor de gehele markt uit te rollen. Zo kan software voor een bepaalde markt weliswaar relevant zijn, maar bijvoorbeeld niet voldoen aan de wetten of gebruiken binnen een ander Europees land. Als gevolg hiervan is schaalgrootte – in vergelijking met bedrijven in meer homogene markten – in mindere mate een fusie- en overname drijfveer voor de grootste software bedrijven.
 
Ten tweede, innovatie in Europa wordt afgeremd door complexe wet- en regelgeving. “Bedrijven in de sector zouden baat kunnen hebben bij eenvoudigere wet- en regelgeving binnen een land. Daarnaast zou meer harmonisatie van wet-en regelgeving binnen de Europese deelstaten samenwerking en innovatie kunnen bevorden”, aldus PwC.

Nieuws

Meer nieuws over