BCG: Bankensector in Midden-Oosten crisisbestendig

28 mei 2013 Consultancy.nl 1 min. leestijd

Terwijl de Europese banken in ongekend zware tijden verkeren, bloeien banken in het Midden-Oosten juist op. Gemiddeld realiseerden de banken in het Midden-Oosten in 2012 een omzetgroei van 6,9% en een winstgroei van 8,1%, waarmee ze de groei van de internationale markten ruimschoots overtroffen. Dit blijkt uit een vergelijking tussen de financiële prestaties van banken, uitgevoerd door The Boston Consulting Group (BCG).
 
Uit een eerdere analyse van BCG (“Global Banking Risk Report 2012”) bleek al dat Europese banken verantwoordelijk zijn voor bijna 90% van het totale verlies geleden in de wereldwijde bankensector.
 
Hoge groeicijfers
Banken in Qatar lieten de beste prestaties zien, met een gemiddelde omzetgroei van 12%. In de rest van de Golfregio rapporteerden banken enkelvoudige groeicijfers. Banken in de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit en Bahrein presteerden relatief het slechtste met een omzetgroei van gemiddeld 5% of minder.
 
Banken in Midden-Oosten
 
“Banken in het Midden-Oosten hebben zich over de gehele linie sterk ontwikkeld, ondanks alle internationale uitdagingen”, zegt Reinhold Leichtfuss, Managing Director van BCG in de Verenigde Arabische Emiraten. De belangrijkste redenen voor de sterke prestaties van de sector zijn een meer crisisbestendig businessmodel (meer segregatie tussen investment en retail banking), een meer gebalanceerde portfolio van financiële producten (over het algemeen minder complex dan bijvoorbeeld Europese portfolio’s) en een bedrijfscultuur die gezonder is dan in het Westen.
 
Investeren in IT
Ondanks het positieve vooruitzicht hebben de strategy consultants ook een waarschuwing voor de banken in het Midden-Oosten: “Golfbanken moeten niet besparen op essentiële investeringen in IT en operations platforms. De enorme golf van verandering waarmee banken in de komende jaren te maken krijgen, betekent dat er een risico bestaat dat de kosten continu hoger zullen zijn dan de omzet. Efficiënter werken is daarom cruciaal”, aldus het strategie adviesbureau.