PwC: Olieprijs keldert door opkomst van schalieolie

14 mei 2013 Consultancy.nl

Volgens de US Energy Information Administration (EIA), ‘s werelds meest invloedrijke analist op het gebied van olieprijzen, zal de olieprijs in de komende twintig jaar stijgen naar $133 per vat in 2035. De grote meerderheid van overige analisten, zoals die van banken of kredietbureaus, doen een soortgelijke voorspelling: een gestage groei in de olieprijs. De belangrijkste oorzaken zijn olieschaarste, stijgende olie consumptie van opkomende markten die steeds meer volwassen worden en tragere groei van natuurlijke, hernieuwbare energiebronnen. Een recent rapport van PwC komt tot de opvallende conclusie dat de meerderheid van de gerenommeerde analisten het waarschijnlijk fout hebben. In hun gedachtenproces vergeten zij namelijk de megaimpact van schalieolie.
 
In het rapport ‘Shale Oil: The Next Energy Revolution’ becijferen de consultants dat de opkomende trend van schalieolie de vraag en aanbod van olie enorm zal beïnvloeden. Het adviesbureau voorspelt dat de productie van schalieolie zou kunnen oplopen tot 12% van de totale olieproductie. Als gevolg zullen de olieprijzen niet stijgen, maar zelfs dalen. Sterker nog, in het meest optimistische scenario van ontwikkeling van schalieolie-exploratie, zouden olieprijzen zelfs structureel kunnen dalen tot 40%.
 
Scenario’s
In de EIA-basisvoorspelling komt de prijs van olie uit op $133 dollar per vat in 2035. PwC presenteert twee scenario’s. In de ‘reference case’ reageert de OPEC op een stijging van schalieolieproductie door haar olieprijzen bij ongeveer $100 per vat te houden. In de ‘low case’  verlaagt OPEC het volume van de olieproductie niet, waardoor het toegenomen aanbod zorgt voor een daling van de olieprijs tot circa $83 per vat rond 2035.
 
PwC - Ontwikkeling van Olieprijs
 
In de ‘reference case’ zal de stijging van schalieolie leiden tot een daling van de olieprijs van 25%. De ‘low case’ laat een veel grotere prijsdaling zien – ongeveer 40% rond 2035. Dit komt neer op een olieprijs per vat, die $50 lager ligt dan de door de EIA gestelde basisprojectie.
 
Impact op bedrijven
De dalende olieprijs heeft volgens PwC een grote impact op overheden en bedrijven. Zo moeten oliebedrijven meer rekening houden met dalende olieprijzen in hun scenarioanalyses en hun portfolio herbeoordelen. Tegelijkertijd zullen ze hun verdienmodellen moeten aanpassen zodat deze beter aansluiten op het kleinschaligere productieproces dat nodig is om schalieolie te produceren.
 
Schalieolie vergt ook een nieuwe manier van denken bij overheden. Willen overheden hun inkomsten uit de winning van olie op peil houden dan moeten ze onconventionele bronnen verder stimuleren. Daarnaast verwacht het Big4 kantoor dat schalieolie een “significante invloed zal hebben op geopolitieke verhoudingen”, tussen bijvoorbeeld de Verenigde Staten, China en de OPEC landen.

Nieuws

Meer nieuws over