CEOs somber over economische vooruitzichten

03 februari 2013 Consultancy.nl

West-Europese CEO’s zijn erg somber over de economische vooruitzichten voor de komende jaren. Slechts 22% verwacht komend jaar omzetgroei te realiseren, een stuk lager dan het wereldwijde gemiddelde (36%). Het negatieve sentiment wordt met name ingegeven door het uitblijven van economische groei en zorgen over overregulering, overheidstekorten en instabiliteit op de kapitaalmarkt. Dat blijkt uit het rapport ‘Annual Global CEO Survey 2013’ van PwC, dat zich baseert op onderzoek onder 1.330 bestuursvoorzitters wereldwijd.

Het sentiment onder bestuursvoorzitters is in de afgelopen jaren sterk gedaald. In 2011 verwachtte 48% van de CEO’s een omzetgroei, momenteel ligt het percentage op 36%. De verschillen tussen regio’s zijn groot: in West-Europa ligt het vertrouwen op 22%, in Noord-Amerika is dit 33% en in Afrika 44%. Een overzicht van de ontwikkeling van CEO vertouwen in omzetgroei:

PwC - CEO Vertrouwen 2013

Optimisten en doemdenkers
De meest optimistische bestuursvoorzitters komen uit Rusland: 66% van de Russische CEO’s verwacht omzetgroei. India (63%) en Mexico (62%) complementeren de top-3. Japanners (18%), Fransen (13%) en Koreanen (6%) zijn de doemdenkers onder de CEO’s. De neerwaartse groeiverwachtingen gaan hand in hand samen met de economische verwachtingen van CEO’s: 28% verwacht een economische verslechtering; 52% denkt dat de economie stabiliseert; en slechts 18% verwacht een verbetering.

Overlevingsstrategieën
De drie meest voorkomende strategieën waarmee CEO’s reageren op de economische realiteit zijn: doelstellingen focussen op kleiner aantal kansrijke initiatieven, klantgerichtheid stimuleren en verbeteren van de operationele effectiviteit. Men is voorzichtig als het gaat om het aannemen van personeel: 45% is van plan dit jaar te werven (vorig jaar 51%). Een kwart wil juist minder personeel.

Nieuws

Meer nieuws over