OM betaalt Atos miljoenen voor spookgebruikers

25 april 2013 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel

Het Openbaar Ministerie (OM) betaalt Atos miljoenen euro’s teveel doordat het OM duizenden inactieve gebruikersaccounts laat beheren. Doordat Atos circa 6.000 niet bestaande ICT werkplekken beheert is het OM zo’n €4 miljoen teveel kwijt voor onderhoudsdiensten van deze zogenaamde ‘spookgebruikers’.
 
Verlopen accounts
Atos beheert circa 11.000 gebruikeraccounts bij het OM, hoewel er slechts 5.000 medewerkers werkzaam zijn. Aangezien het ICT adviesbureau betaald krijgt per aparte identiteit binnen de Microsoft Active Directory, ontvangt Atos geld voor alle 11.000 gebruikeraccounts. Volgens diverse bronnen zijn de resterende 6.000 accounts van oud-werknemers of tijdelijk personeel, of van de in het verleden afgesplitste Rechtspraak tak, waarvan de accounts nooit zijn verwijderd. Per account, actueel of niet actueel, betaalt het OM Atos zo’n €800 voor beheer en onderhoud.

OM betaalt Atos miljoenen voor spookgebruikers
 
Het OM is op de hoogte van deze kwestie en werkt inmiddels aan een oplossing. In een reactie laat het OM weten dat de betalingen niet ter discussie staan omdat Atos daadwerkelijk voor alle 11.000 accounts werkzaamheden verricht.
 
Verspilling van miljoenen
Volgens een andere bron is het administratief gezien een zooitje en betaalt het OM daarvoor nu zelf de torenhoge rekening. Het voeren van een heldere administratie zal het OM uiteindelijk veel geld kunnen besparen. Het OM zou naar verluidt begonnen zijn met het laten verwijderen van de niet-actuele accounts om deze kwestie op te lossen.