Aon Risk: Scenariodenken en stresstests cruciaal

24 april 2013 Consultancy.nl

De economische crisis vormt het grootste risico voor de bedrijfsresultaten van internationale organisaties. Ook veranderingen wet- en regelgeving plus de groeiende concurrentie leggen een grote druk op de houdbaarheid van ondernemingen. Dit blijkt uit het ‘Global Risk Management Survey 2013’ van Aon, een onderzoek uitgevoerd onder risicomanagers en financieel verantwoordelijken van meer dan 1.415 organisaties uit 70 landen. Scenariodenken in combinatie met het uitvoeren van stresstests is volgens het adviesbureau de beste manier om dergelijke risico’s te pareren.
 
In het rapport heeft Aon Global Risk Consulting een top 10 samengesteld van de meest voorkomende negatieve risico's. Een overzicht:
1. (1) Economische teruggang / langzaam herstel
2. (2) Veranderingen in wet- en regelgeving
3. (3) Toenemende concurrentie
4. (4) Reputatie- / merkschade
5. (7) Moeite met aantrekken of behoud van talent
6. (6) Moeite met innoveren / aan klantbehoeten voldoen
7. (5) Onderbreking van bedrijfsvoering
8. (8) Prijsrisico m.b.t. commodities
9. (10) Cash flow / liquiditeitsrisico
(tussen haakjes de positie in 2012)
 
"Als we spreken over grote risico's, hebben we het allereerst over de risico's van de economie en regelgeving, of over politieke risico's" zegt Alex van den Doel, sinds februari 2012 Managing Director van Aon Global Risk Consulting. "Bedrijven hebben hier minder aandacht voor dan twee jaar geleden en volgens ons heeft dit te maken met de crisis. Er wordt minder geld beschikbaar gesteld om risicomanagement op te zetten."
 
Aon Global Risk Management Survey 2013
 
Volgens Van den Doel is de ontwikkeling zorgwekkend. Door de crisis hebben bedrijven steeds minder financiële buffers en kunnen ze daarom financiële tegenvallers moeilijker opvangen.
 
Advies: Stresstest
Denken in scenario's is volgens Van der Doel een goede manier om dit soort situaties te voorkomen. "Denk na welke scenario's je financiële doelstelling kunnen bedreigen. Doe bijvoorbeeld een stresstest. Eigenlijk zouden alle bedrijven dit moeten doen. En vervolgens ga je maartregelen treffen voor de scenario's die de meeste impact hebben" aldus de adviseur tegenover BNR.

Nieuws

Meer nieuws over