Van idee tot impact: Het verhaal achter duurzaamheidsadviesbureau Earthwise

Wilco Otte en Bauke Vollebregt richtten onlangs Earthwise op, een duurzaamheidsadviesbureau met de missie om bedrijven te helpen hun duurzaamheidsdoelen te behalen op een manier die zowel impactvol als praktisch is.
Earthwise biedt een breed scala aan diensten, variërend van strategieontwikkeling tot data-analyse, rapportage & verificatie en due diligence. Met meer dan twintig jaar ervaring in het vak brengen de twee oprichters een scherp oog voor realistische verandering mee, niet alleen op papier maar juist ook in de dagelijkse bedrijfspraktijk.
Hun brede achtergrond in zowel consultancy als management binnen internationale bedrijven vormt de basis van hun aanpak: ‘idealisten van nature, realisten door ervaring’.
Is het niet spannend om in deze geopolitiek onrustige tijden een bedrijf te starten?
Wilco: “Zeker, maar tegelijkertijd is het onderwerp urgenter dan ooit en gaat het niet meer weg. Dat maakt het des te belangrijker om mensen daarin mee te nemen.”
Waar begon het idee voor jullie eigen adviesbureau?
Bauke: “Bij mij begon het met een fundamentele vraag: wat is eigenlijk de rol van bedrijven in de samenleving? Duurzaamheid stelt precies dat soort vragen en trekt mensen aan die sterk ideologisch gedreven zijn. Maar met alleen idealisme kom je er niet. Wij zagen een kans om de brug te slaan tussen ambitie en uitvoering. Dankzij onze ervaring als zowel adviseur als lijnmanager weten we wat er nodig is om verandering echt te laten landen.”
Wat was jullie allereerste stap?
Wilco: “Gewoon beginnen. Geen dik businessplan, maar concrete acties, pragmatisme. Dus we zeiden tegen elkaar: als we het nu niet doen, doen we het nooit. Net als bij veel projecten: je begint ergens en stelt gaandeweg bij.”
Wat drijft jullie om aan een duurzamere wereld te werken?
Bauke: “Voor mij is het een morele verantwoordelijkheid. Als je het vermogen hebt om verschil te maken, dan moet je dat doen. Cynisme is geen optie.”
Wilco: “Als kind was ik al bezig met plastic opruimen en geld inzamelen voor het WWF. Duurzaamheid zit al van jongs af aan in mijn systeem, nog voordat het dat label had. Maar hoe maak je dan echt impact? Natuurlijk kun je bij een ngo of in de politiek gaan werken, maar bedrijven hebben enorm veel invloed op hoe de wereld eruitziet. Als je écht iets wilt veranderen, moet je daar zijn waar beslissingen worden genomen.”
Wat waren de grootste uitdagingen?
Bauke: “Je eigen twijfels overwinnen. Kan ik dit wel? Wil ik verantwoordelijkheid nemen voor kwaliteit én voor het bouwen van een team? Daarna kwamen de meer praktische uitdagingen: klanten vinden, mensen aannemen. Maar door gewoon te starten bleek het allemaal goed te doen.”
Wanneer dacht je: dit werkt echt?
Wilco: “Ik geloof niet in één eurekamoment. Het is een proces van continu verbeteren en jezelf blijven uitdagen. Maar ik ben trots op waar we nu staan, juist in een wereld waarin de waarde van duurzaamheid soms ter discussie staat.”
Bauke: “Voor mij was dat toen we met een groter team aan projecten werkten. Dat je om je heen kijkt en denkt: wow, we hebben een groep nieuwsgierige, gemotiveerde mensen die eigenaarschap nemen over hun ontwikkeling. Dat is onbetaalbaar.”
Kun je jullie ondernemersreis in drie woorden samenvatten?
“Gefocust hard werken”, zegt Wilco. Bauke voegt toe: “Aanpassen, lol, chaos.”
Wat maakt Earthwise anders dan andere adviesbureaus?
Bauke: “We hebben een scherp oog voor wat wél kan en wat niet. Omdat we zelf aan de operationele kant hebben gestaan, weten we hoe lastig het soms is om duurzaamheid echt in de praktijk te brengen.”
Wilco: “Ons team is onze kracht. We hebben een sterke kern van senior adviseurs en mensen met uiteenlopende achtergronden. Die diversiteit verbreedt onze blik en maakt ons werk elke dag sterker.”
Earthwise vandaag
In korte tijd groeide Earthwise uit tot een team van twaalf mensen, van junior consultants tot ervaren experts. Samen pakken ze uiteenlopende duurzaamheidsvraagstukken aan – van het opzetten van ESG-strategieën voor techbedrijven tot het uitwerken van transitieplannen voor de biobrandstofsector.
“Met ervaring in de industrie, consultancy en ESG helpen we organisaties om duurzaamheid écht te integreren in hun strategie en operatie. We geloven dat blijvende impact ontstaat door idealisme te combineren met realisme”, aldus Bauke.