Alvarez: Topbankiers Cyprus wissen bewijsmateriaal

09 april 2013 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Divers belastend bewijsmateriaal over de misstanden bij de Bank of Cyprus, die het zwaar te verduren heeft, is door topbankiers verdoezeld. Dat blijkt uit een rapport van consultancybedrijf Alvarez & Marsal opgesteld in opdracht van de centrale bank van Cyprus. 

Doorlichting van bankensector
In de zomer van 2012 huurde de centrale bank van Cyprus Alvarez & Marsal in om de bankensector grondig door te lichten. Net daarvoor waren de twee grootste banken van het land – Cyprus Popular Bank en Bank of Cyprus – genoodzaakt om staatssteun aan te vragen. Als onderdeel van de doorlichting kregen alle bankmedewerkers te horen dat zij geen gegevens of emails mochten wissen. 

Bank of Cyprus

In het onderzoek vond Alvarez & Marsal echter diverse belastende bewijzen tegen twee ex-topmannen van de Bank of Cyprus, Andreas Eliades en Christakis Patsalides, die emails zouden hebben verwijderd. Niet alleen werd er ongebruikelijke software gevonden voor het zich ontdoen van emails, maar op de computers van beide topmannen werden voor de periode 2009 tot 2012 vrijwel geen emails gevonden die waren opgeslagen. De computer van Andreas Eliades was qua data zo goed als leeg, bij Patsalides waren er in ieder geval heel veel gegevens verdwenen. Deze verrassende uitkomsten in het rapport van het adviesbureau worden door de Cypriotische krant Kathimerini onderkend als belastend bewijs tegen de twee ex managers.

Fraude van topbankiers
Het is niet de eerste keer dat Cypriotische topbankiers worden beschuldigd van fraude. Een tijdje geleden meldde diverse media, waaronder BBC, dat er bij andere banken en financiële instellingen gegevens uit de periode 2007-2010 zouden zijn verdwenen. Het zou dan gaan over data in verband met de aankoop van onder meer Griekse obligaties.