Verzekeraars kunnen regelgeving ombuigen naar maatschappelijke meerwaarde

Verzekeraars staan voor de uitdaging om te voldoen aan strengere regelgeving rond duurzaamheid. Toch kun je die uitdaging ook anders aanvliegen, stellen Arcturus-partners Patrick Dannenburg en Melchior Mattens: waar regelgeving vaak als last wordt ervaren, liggen er kansen om proactief bij te dragen aan maatschappelijke verandering.
Het klinkt als een logische gedachtegang: “Je komt er niet onderuit: de wet- en regelgeving rond duurzaamheid, zoals de CSRD en EU-taxonomie, dwingt verzekeraars transparanter te zijn.”
Patrick Dannenburg, partner bij actuariële dienstverlener Arcturus, heeft daar echter wel wat op aan te merken: “Als je compliance als een verplicht nummer ziet, leidt dat vooral tot kosten. Maar wanneer je duurzaamheid benadert vanuit intrinsieke motivatie, ontstaat er een strategische kans. Waar sta je voor en wat is daarbij jouw verhaal?”
Verzekeraars kunnen hun maatschappelijke rol als risicobeheerders en investeerder benutten, voegt collega-partner Melchior Mattens toe. Zo kunnen ze hulp bieden op het gebied van klimaatverandering. “Door strategisch in te zetten op duurzaamheid kunnen verzekeraars een langetermijnvisie ontwikkelen die niet alleen verplichtingen afdekt, maar ook bijdraagt aan een stabiele bedrijfsvoering.”
Veel verzekeraars weten wel wat ze moeten rapporteren, maar worstelen met hoe ze daar getalsmatig invulling aan moeten geven. Arcturus biedt daarbij ondersteuning door het ontwikkelen van modellen die inzicht geven in de materiële risico’s. Ook klimaatverandering, met toegenomen kansen op overstromingen, stormschade of natuurbranden, is daar onderdeel van.
Dannenburg: “Zo helpen we verzekeraars niet alleen aan cijfers, maar ook aan inzicht om hun klanten beter te bedienen. Door middel van modellering en kwantificering kunnen verzekeraars risico’s niet alleen beter begrijpen, maar ook proactief bijsturen. Het mes snijdt aan twee kanten: je voldoet aan regelgeving, maar beschikt ook over concrete handvatten voor productontwikkeling, preventiestrategieën en risicobeheer.”
“Niet alleen grote verzekeraars hebben hiermee te maken”, vult Mattens aan. “Ook voor kleinere verzekeraars biedt juist een sterke focus op ketenverantwoordelijkheid de kans om hun positie te versterken en zich te onderscheiden. Verzekeraars spelen een cruciale rol in de duurzaamheidstransitie. Door hun investeringen en risicomodellen kunnen zij bijdragen aan een veerkrachtigere samenleving.”