KPMG verwacht grote consolidatieslag in chemische sector

05 oktober 2012 Consultancy.nl

De chemische sector staat een grote consolidatieslag te wachten. Maar liefst 90% van chemie bestuurders verwacht de komende 2 jaar betrokken te zullen zijn bij een fusie of overname. Als belangrijkste reden komt naar voren de gevulde kaspositie van bedrijven, waardoor zij makkelijker in staat zijn forse investeringen te doen om hun strategische doelstellingen te realiseren. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG onder bijna 200 bestuurders. 

Goed gevulde kaspositie
"Ondanks de economische tegenwind, heeft de sector haar financiële armslag het afgelopen jaar flink zien groeien", zegt Lex Gardien, partner bij KPMG. Gardien: “Ruim de helft van de bedrijven heeft haar kaspositie het afgelopen jaar zien groeien. Slechts 15% heeft de afgelopen twaalf maanden te maken gehad met een verslechtering van de kaspositie. De verbetering stelt de bedrijven in staat agressiever te zijn als het gaat om het realiseren van haar doelstellingen, zowel autonoom als door middel van fusies en overnames”. 

Kopers en doelwitten
Vooral Amerikaanse bedrijven verwachten de komende twee jaar andere bedrijven te zullen overnemen. Bijna de helft van de bedrijven in de Verenigde Staten ziet zichzelf als mogelijke koper. Ondernemingen in Europa beschouwen zichzelf volgens het adviesbureau met name als doelwit. Ruim de helft van de bedrijven in Europa verwacht de komende twee jaar te worden overgenomen.

 

Nieuws

Meer nieuws over