PwC: 4 tips voor behouden en aantrekken Generatie Y

19 februari 2012 Consultancy.nl

Om jonge talentvolle werknemers aan te trekken en te behouden zullen bedrijven uit een ander vaatje moeten tappen. De eisen van de jonge generatie talentvolle werknemers (ook wel generatie Y genoemd) zijn anders dan haar voorgangers. Uit de recente Global CEO Survey 2012 van PwC komen 4 richtlijnen naar voren om bevlogen jong talent aan te trekken en te behouden. 

Er is een tekort aan jong talent
Dat is wat het Big Four in haar recente Global CEO Survey heeft ondervonden. PwC sprak met 1.200 bedrijfsleiders en regeringsfunctionarissen uit 69 landen voor hun laatste editie van hun jaarlijkse rapport. Daarin gaven CEO’s aan dat de strijd om talent weer terug is. Ook in de komende periode van economische verslechtering. “Tekort aan de juiste mensen met de juiste vaardigheden op de juiste plaats blijft een groot probleem” zegt het adviesbureau. Van de CEO’s geeft 66 procent aan te vrezen dat een tekort aan talent de groei van hun bedrijf zal beperken. 

Als je nu en in de toekomst bevlogen jonge medewerkers wilt aantrekken en binden dan zul je moeten voldoen aan de verwachtingen en eisen van deze generatie.

De meeste CEO’s en senior managers behoren tot een heel andere generatie dan degene die nu op de arbeidsmarkt komt. De verwachtingen van generatie Y verschillen met die van haar voorgangers. 

Wat zijn dan die eisen en verwachtingen van generatie Y?
Als je denkt dat het meer geld is dan heb je het mis zegt PwC. In plaats daarvan gaat het bij de beste jonge werknemers om bedrijfscultuur, ontwikkeling en begeleiding. Uit dit PwC rapport komen 4 richtlijnen naar voren om jong talent aan te trekken en te behouden: 

1. Geef ze een goede coach of mentor
Voor de generatie Y is opleiding en ontwikkeling de meest gewaardeerde arbeidsvoorwaarde. Het percentage dat kiest voor opleiding en ontwikkeling als hun eerste keuze is drie keer hoger dan diegenen die kiezen voor cash of bonussen. 98% gelooft dat het werken met sterke coaches en mentors een belangrijk onderdeel is van hun ontwikkeling. 

2. Minimaliseer hiërarchieën
Deze generatie is opgegroeid met technologie en sociale media als onderdeel van hun dagelijks leven. Als je jonge talentvolle werknemers wilt aantrekken en behouden dan moeten hiërarchieën verdwijnen. Wellicht is dit niet iets wat je direct kunt en wilt waarmaken maar minimaliseer op zijn minst, waar het kan, hiërarchieën in je bedrijf. Focus op zelfwerkende teams. Generatie Y verwacht te werken in teams en gemeenschappen met wederzijds belang en passie. Niet in gestructureerde hiërarchieën. 

3. Maak het grotere doel helder
Maak helder hoe hun werk bijdraagt aan het grotere doel. Deze generatie is opgegroeid met de wetenschap dat hun relatie met een bedrijf niet een leven lang zal zijn. Ze zijn op zoek naar meer in het leven dan “gewoon een baan”. Meer geld en carrière maken is niet wat hen drijft. Maar zinvol en waardevol werk, werk dat gelinked is aan een groter doel, is wat hen wel drijft. 

4. Geef ze ruimte
De oude manier om talent bevlogen te houden was om ze veel face-to-face tijd te geven. Om jong talent te behouden zul je veel meer autonomie moeten bieden, meer flexibele carrière opties en meer mogelijkheden voor erkenning van peers. Kortom, een mix van face-to-face tijd en facebook tijd. 

Een artikel van Marianne Schutten, expert op het gebied van Human Resources.

Nieuws

Meer nieuws over