KPMG: Fors meer fusies en overnames in 2013

20 februari 2013 Consultancy.nl

Na twee magere jaren gaan grote bedrijven in 2013 vaker de portemonnee trekken voor fusies en overnames. Dat voorspelt KPMG op basis van onderzoek verricht onder 1.000 beursgenoteerde bedrijven. Twee factoren liggen ten grondslag aan de hogere M&A activiteit: een sterk verbeterde financiële armslag en gunstige koers-winst verhoudingen.
 
Koers-winst verhoudingen
In de afgelopen zes maanden is de koers-winst verhouding van de onderzochte ondernemingen met maar liefst 15% gestegen. Ook het komend half jaar zijn de vooruitzichten goed. “Naar verwachting zullen de koers-winst verhoudingen bij bedrijven in Europa ten opzichte van zes maanden geleden met 19% stijgen” aldus Wouter van de Bunt, managing partner van KPMG Corporate Finance.
 
Financiële slagkracht
Op het gebied van financiële slagkracht is een vergelijkbare trend zichtbaar. Zo zullen de gemiddelde schuldratio’s van de bedrijven dit jaar naar verwachting met 15% dalen, met als gevolg dat hun financiële slagkracht met 12% zal toenemen in 2013. “Dat betekent dat veel grote bedrijven steeds meer ruimte krijgen om fusies en overnames te financieren” zegt de KPMG adviseur.
 
De combinatie van beide factoren zal volgens Van de Bunt leiden tot fors hoger fusie en overname activiteit: “Ook de afgelopen twee jaar was als gevolg van de voortdurende aandacht voor schuldvermindering sprake van meer financiële ruimte bij de bedrijven. Nu echter gaat deze ontwikkeling samen met een toename van het vertouwen als gevolg van aanzienlijk verbeterde koers-winst verhoudingen. Daardoor zijn de vooruitzichten voor 2013 positiever dan ze de afgelopen twee jaar zijn geweest”.
 
Nederland
Ook in Nederland is het “perspectief goed”. Zo stijgt naar verwachting de koers-winst verhouding met 19% en de capaciteit voor financiering van fusies en overnames 17%, waardoor ons land nauwelijks onderdoet voor het wereldwijde gemiddelde.
 
Per sector
Uit het onderzoek van het adviesbureau blijkt verder dat het vertrouwen in het herstel van de fusie- en overnamemarkt gedragen wordt in alle sectoren. Van de Bunt: “Dit is met name het gevolg van het feit dat de algemene macro-economische situatie langzamerhand meer stabiliteit vertoont, dat de verkiezingen in de Verenigde Staten voorbij zijn en de gevreesde ‘fiscal cliff’ vooralsnog is afgewend.

Nieuws

Meer nieuws over