BMC betrokken bij innovatieproject regio Twente

10 december 2012 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel

De Universiteit Twente heeft bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) zes ton subsidie gevraagd uit het DIRC-programma (Dynamic Innovation in Regional Culture). Daarmee moet de komende vier jaar het ‘levende geschiedenislab’ gestalte krijgen, waaronder ook adviesbureau BMC betrokken bij is. De plannen voor het ‘levende geschiedenislab’ passen bij de toenemende behoefte aan meer samenhang en professionalisering van onderzoek in de Twentse en Achterhoekse erfgoedwereld.

Dynamic Innovation in Regional Culture
DIRC moet resulteren in een digitaal ondersteund leer- en werkplatform voor iedereen in de regio Twente die onderzoek doet, exposities maakt of producten ontwikkelt rond erfgoed en erfgoedpresentatie. Die eenentwintigste-eeuwse ‘werkplaats’ hoeft niet per se één dak en vier muren te hebben. Hij bevindt zich overal waar historici, erfgoed- en onderwijsinstellingen en bedrijven uit de regio samen aan tafel gaan zitten. En hij levert – als het goed is – straks tal van nieuwe ‘producten’ op. Nieuw onderzoek, boeken, e-boeken, tentoonstellingen, educatiepakketten voor het onderwijs, moderne apparatuur en andere toepassingen voor musea, een verbindende website en wetenschappelijke promoties.

Overige partners
Behalve de Universiteit Twente en BMC zijn tot nu toe onder meer Museum TwentseWelle, Aaltense Musea, Het Palthe-Huis, Stadsarchief Enschede, Stichting Digitalisering Twentse Kranten, de Hogeschool Utrecht lectoraat Crossmedia en regionaal actieve bedrijven als Qlict, Axis Media, Konict, Living Doc en Abel Adventure bij de nog prille plannen betrokken. De initiatiefnemers hopen dat uiteindelijk veel meer instellingen en verenigingen mee gaan doen.