KPMG: Hacken van bedrijfsgegevens stijgt explosief

12 februari 2013 Consultancy.nl

Het hacken van bedrijfsgegevens heeft een nieuw record bereikt. Vorig jaar zijn er 835 incidenten geregistreerd, een toename van 40% vergeleken met het jaar daarvoor. Ruim 160 miljoen mensen werden direct of indirect hiervan slachtoffer. Dit blijkt uit de ‘Data Loss Barometer’ van KPMG, een periodiek onderzoek naar het verlies van vertrouwelijke informatie bij bedrijfsleven en overheid.
 
Hackers hebben in de afgelopen jaren hun aandacht verlegt van de zorg- of overheidsbranche naar het bedrijfsleven. Waren tot een aantal jaren geleden medische dossiers en overheidsinformatie vaak het doelwit, nu richten hackers zich met name op het bedrijfsleven. Wereldwijd steeg het aantal aanvallen op het bedrijfsleven van 8% in 2010 tot 52% vorig jaar.
 
VS meest hack-gevoelig
De Verenigde Staten scoort het hoogst als het om het aantal incidenten. Vorig jaar vond bijna 48% van het aantal incidenten in de Verenigde Staten plaats, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met iets meer dan 10%. Van het totaal aantal geregistreerde incidenten vond vorig jaar 2,2% in Nederland plaats.
 
Publieke sector
De publieke sector blijkt het meest gevoelig voor hackers. Ruim 16% van de incidenten vond vorig jaar plaats in deze sector. "Wereldwijd heeft de publieke sector, waaronder de overheid en het onderwijs, duidelijk moeite zich te wapenen tegen inbreuken op de privacy", zegt John Hermans, partner bij de IT consulting tak van KPMG Advisory. Hermans: "Dat geldt zowel van binnenuit als van buiten. Als het gaat om vertrouwelijkheid heeft de publieke sector echter dezelfde verantwoordelijkheid als het bedrijfsleven. Zij zal ervoor moeten zorgen dat persoonlijke gegevens vertrouwelijk blijven.
 
Georganiseerde misdaad
"Het is duidelijk dat hacken niet langer de activiteit is van een afzonderlijk individu die vanuit zijn slaapkamer probeert in te breken in computersystemen", zegt de KPMG adviseur. Hermans: "Het gaat in toenemende mate om georganiseerde misdaad die erop uit is vertrouwelijke bedrijfsinformatie en persoonlijke informatie in handen te krijgen. Vorig jaar werd bijna de helft van het aantal incidenten veroorzaakt door diefstal van persoonlijke gegevens, zoals namen en creditcard informatie. In 16% van de gevallen vormde het stelen van passwords de oorzaak van het incident.

Nieuws

Meer nieuws over