BCG onderzocht mogelijke splitsing Dell voor buyout

07 februari 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Dinsdag werd bekend dat een consortium van bedrijven de intentie heeft om PC-fabrikant Dell voor $24,4 miljard over te nemen. Door de ‘buyout’ zou Dell in private handen komen en daarmee haar beursnotering kwijtraken – hiermee hopen de nieuwe eigenaren dat het IT bedrijf onder minder druk komt te staan van de aandelenmarkt. Wanneer de deal doorgaat dan wordt het een van de grootste overnames in de Amerikaanse technologiesector van de laatste jaren. Volgens recente berichtgeving lijkt die kans erg groot – het bod van $13,65 dollar per aandeel zal vermoedelijk worden geaccepteerd door de aandeelhouders.
 
Strategische orientatie
In augustus meldde Dell oprichter en CEO Michael Dell aan het bestuur dat hij van plan was om het bedrijf privaat voort te zetten. Een overname of buyout behoorde volgens Dell tot de beste opties. Verschillende topmanagers regaeerden terughoudend op het initiatief – zij hadden een voorkeur om het bedrijf te splitsen in plaats van in zijn geheel af te stoten. Een splitsing tussen de PC-tak en de hardware en software tak zou volgens hun meer opleveren. Onder druk van de weerstand besloot Michael Dell om alternatieven te onderzoeken, stelt Bloomberg. The Boston Consulting Group werd ingehuurd om de haalbaarheid van een splitsing te onderzoeken. Zakenbank JPMorgan Chase en investment bank Evercore Partners werden gevraagd een tweede en derde alternatief te beoordelen.

Boston Consulting Group - Dell
 
Splitsing?
The Boston Consulting Group voerde, samen met een aantal topmanagers van Dell, marktanalyses op de ‘NewCo’ business units en onderzocht de financiële haalbaarheid van de optie. Ook keek het gerenommeerde strategie adviesbureau naar de strategische mogelijkheden van de losse ondernemingen en naar de negatieve gevolgen van minder ‘synergie’ door een verlies van omvang. Volgens ‘insiders’ kwam uit de BCG analyse naar voren dat een splitsing een mindere optie zou zijn, met als gevolg dat het bestuur eind vorig jaar groen licht gaf aan de algehele buyout.
 
The Boston Consulting Group heeft via haar woordvoerder laten weten niet in te gaan op de zaak.