PwC voorziet mega overnames in transport en logistiek

26 juni 2012 Consultancy.nl

In de transport- en logistieke sector zullen dit jaar meer “mega-overnames” totstandkomen, zoals de acquisitie van TNT door UPS. Dat verwacht consultancybureau PricewaterhouseCoopers (PwC).

Het eerste kwartaal van 2012 kende vijf mega-overnames met een transactiewaarde van $1 miljard of meer. Vorig jaar waren er in totaal slechts elf van zulke grote transacties. In Q1 kwamen verder wereldwijd 34 transacties tot stand met een transactiewaarde van $50 miljoen of meer. Daarvan werd in zes gevallen een Europees bedrijf overgenomen, en negen keer deed een Europees bedrijf de overname.

Post delivery man

Totale transactiewaarde hoger
Vorig jaar waren er wereldwijd in totaal 177 fusies en acquisities ter waarde van $50 miljard of meer. Dit jaar zal dat aantal zeker worden geëevenaard, en de totale transactiewaarde kan daarbij nog ruim hoger zijn, aldus Klaus-Dieter Ruske, hoofd van de internationale transport- en logistiekdivisie van het adviesbureau.

Na de overname van TNT door UPS zullen er in de expres- en pakketvervoersector waarschijnlijk niet nog veel meer overnames op die schaal plaatsvinden. Fedex wil zich beperken tot kleine overnames, zoals het Franse Tatex en het Poolse Opek. Ook DHL heeft aangegeven geen grote overname te willen doen.

Kooplust beperkt
Buiten de toename in mega-overnames zal de kooplust in de logistieke sector volgens Ruske overigens beperkt zijn. Bedrijven zijn voornamelijk geïnteresseerd in het overnemen van nichespelers en het complementeren van hun organisatie. Uitzondering hierop is de scheepvaartsector. In voorgaande jaren was de transactie-activiteit in de scheepvaart laag, ondanks overcapaciteit en lage tarieven. Dit jaar zullen grote containerrederijen zich echter consolideren en zal de acquisitie-activiteit toenemen.  

Nieuws