Grafisch Lyceum Rotterdam krijgt nieuw schoolgebouw

24 mei 2024 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het Grafisch Lyceum Rotterdam krijgt een nieuw onderkomen. De school heeft met vastgoedadviesbureau HEVO een overeenkomst getekend voor de realisatie van een nieuw pand op de huidige locatie aan het Stadhoudersplein in Blijdorp.

Het Grafisch Lyceum Rotterdam (GLR) is een school die leerlingen voorbereidt op een carrière in de creatieve industrie. Op zowel vmbo- als mbo-niveau biedt het GLR vakken als grafisch ontwerp, webdesign, animatie, audiovisuele productie en marketingcommunicatie.

Het huidige onderkomen van het GLR voldoet niet meer aan de eisen die aan een modern schoolgebouw gesteld worden. In 2019 werd zelfs al een nieuwbouwplan aan de kant geschoven vanwege ontoereikende middelen. Om de kwaliteit en flexibiliteit van het onderwijs te waarborgen moet de verbouwing nu dus alsnog doorgang krijgen.

Grafisch Lyceum Rotterdam krijgt nieuw schoolgebouw

De schoolleiding wil dat het nieuwe pand een ‘stimulerende en open leeromgeving’ biedt voor de 560 leerlingen. Met een oppervlakte van 6.055 m2 is er ruimte voor meer voorzieningen, techniek en onderwijshulpmiddelen. Ook moet het nieuwe gebouw duurzamer en veelzijdiger worden.

Het pand zal uit drie lagen bestaan, waarbij er op de begane grond een gymzaal zal worden gerealiseerd. Daarnaast moet er een afgesloten buitenterrein komen, dat veilig is en goed aansluit op zowel de omgeving als het creatieve karakter van de school. Zo komt er in de buurt van de entree een ‘makersspace’, waar werken van de leerlingen worden geëxposeerd.

De ontwerpers van het pand proberen zoveel mogelijk voor flexibiliteit en multifunctionaliteit te zorgen. De open structuur van het gebouw zorgt ervoor dat er veel verschillende activiteiten in gehuisvest kunnen worden en dat er een garantie is op ruimte voor toekomstige initiatieven en projecten.

“We zijn erg blij met de ondertekening van deze overeenkomst”, aldus Rob Hoogstraaten, bestuursvoorzitter van het GLR. “Het nieuwe gebouw is een langgekoesterde wens en biedt onze leerlingen straks de beste faciliteiten om zich te ontplooien.”

De eerstvolgende stap in het traject is het samenstellen van het voorlopig ontwerp met de ontwerpende partijen. Ook moet er een tijdelijke vervangende locatie worden gevonden voor de huidige leerlingen. Als dat is gebeurd, kan gestart worden met de sloop van het huidige gebouw.

Betrokken partijen

Het project wordt ondersteund door experts van diverse organisaties. HEVO gaat het gehele traject van de nieuwbouw begeleiden en managen. De vastgoedspecialist moet ervoor zorgen dat het pand binnen de tijd, binnen budget en volgens de kwaliteitseisen wordt opgeleverd. Het bureau heeft daarnaast een regierol in het projectmanagement.

“We zijn trots dat we het GLR mogen helpen met de realisatie van hun nieuwbouwplannen”, zegt Ewoud van der Sluis, directievoorzitter van HEVO. “We gaan er samen een prachtige school van maken!”

Naast HEVO zijn Van den Berg architecten, IV-Bouw, Aronsohn, Deerns en BRO Adviseurs betrokken bij het project.