Adviesbureau pleit voor Euro en Gulden tegelijkertijd

13 december 2012 Consultancy.nl

De Europese Unie zou een duaal munteenheidsysteem moeten toestaan. Volgens het adviesbureau Strategic Decisions Group moeten landen die problemen kennen, de flexibiliteit krijgen om hun nationale munteenheden naast te euro in te voeren. De lokale munteenheid kan dan gebruikt worden voor zogenaamde “hot-potato’s”: landspecifieke zaken die geheel buiten het EU-beleid vallen, en zaken die buiten de Europese monetaire en fiscale integratie vallen.
 
“De nationale munteenheid zal dan gebruikt worden voor betalingen van publieke pensioenen, de salarissen van werknemers in de publieke sector, en tevens voor nationale transacties”, aldus Mazen Skaf, managing director van de afdeling Europa en het Midden-Oosten van Strategic Decisions Group. De consultant vervolgt: “De specifieke lokale munteenheid kan gebruikt worden om de competitiviteit te herstellen en de economische groei in die lokale markt te versterken.”
 
Een belangrijke voorwaarde voor het succes van het systeem is ondersteuning van de Europese Centrale Bank (ECB). “De ECB zou de landen moeten helpen met de transitie, door te verzekeren dat de bevolking vertrouwen heeft in de lokale munteenheid en er voor te zorgen dat de handel binnen een acceptabele bandbreedte blijft.”
 
Het idee van het adviesbureau is niet geheel nieuw. Eerder dit jaar introduceerde de stad Volos in Griekenland zijn eigen munteenheid (op basis van ruilmiddelen), en Macedonië onderzoekt op dit moment de mogelijkheid om een vergelijkbaar systeem te implementeren.
 
Scepsis
In veel Europese landen hebben analisten hun twijfels geuit over de haalbaarheid van een duaal munteenheidsysteem. Volgens Moorad Choudhry, hoofd business treasury bij RBS, is het een “elegante oplossing”, maar hij maakt zich serieus zorgen dat waarderingsproblemen ertoe zullen leiden dat niemand de alternatieve munteenheid wil hebben. “Ik denk dat het veel moeite zal kosten om het [plan] van de grond te krijgen”, zei hij. “De reden dat veel landen de dollar gebruiken naast hun eigen munteenheid, is dat de dollar waardevast is omdat hij bekend staat als de reservemunt van de wereld. Elk alternatief wisselkoerssysteem zal die garantie waarschijnlijk niet hebben.”

Nieuws

Meer nieuws over