Ambtenaren onder vuur na aannemen Atos geschenken

13 november 2012 Consultancy.nl

In de Schotse media en politiek is veel commotie ontstaan nadat bekend werd dat topmannen van een overheidsdienst zijn ingegaan op diverse luxe “traktaties” van IT-adviesbureau Atos. De media roept om het ontslag van de ambtenaren die onethisch hebben gehandeld, en ook Atos staat onder vuur door haar handelswijze.

Contract van £22 miljoen
In 2010 gunde The National Health Service for Scotland (NHS Schotland), de publieke gezondheidszorg-instelling van de overheid, een groot contract ter waarde van £22 miljoen aan Atos. Medio oktober kwam naar buiten dat diverse kopstukken van NHS Schotland door Atos meerdere malen zijn getrakteerd op dure etentjes, feestjes en rondjes langs exclusieve golfbanen.

Relatiegeschenken
Zo heeft Richard Carey, die jaarlijks £145.000 opstrijkt aan salaris, van Atos een duur etentje gekregen tijdens het St. Andrews-golftoernooi in 2010. In zijn dagelijkse taakomschrijving vermeldde hij dat de maaltijd minder dan £50 had gekost, om verdenkingen van belangenverstrengeling te voorkomen. In realiteit waren zijn entreeticket voor het toernooi en de maaltijd vele malen duurder.

Een andere goed verdienende topman (£165.000 per jaar) van de NHS, Robert Calderwood, is tweemaal door het adviesbureau getrakteerd. Hij accepteerde een uitnodiging voor het “Glasgow Lord Provost’s Charity Burns Supper” (een exclusief black-tie-feest) en genoot op kosten van Atos van een rondje golf en een diner tijdens het exclusieve De Vere Slaley Hall in juni 2009.

Atos - De Vere Slaley Hall

Onafhankelijk onderzoek
Tom Greatrex, lid van het Schotse parlement, vindt dat de overheid een onafhankelijk onderzoek moet instellen naar de gang van zaken. “Gezien de commerciële relatie tussen Atos en NHS Schotland  is de bereidheid van sommige leidinggevenden in de gezondheidszorg om teveel gastvrijheid van Atos te accepteren een overtreding van de regels. Het is duidelijk dat de relatie tussen Atos en hoge functionarissen van NHS Schotland te vriendschappelijk is geworden.”

De Schotse overheid heeft tot nu toe geweigerd om een onafhankelijk onderzoek uit te voeren, en reageert als volgt: “Het gehele NHS-personeel is gebonden aan de regels met betrekking tot cadeaus en gastvrijheid, en iedere werknemer moet zich dan ook aan deze regels houden.”

Nieuws

Meer nieuws over