De Hooge Waerder neemt Haarlemse speler Spaarne over

11 september 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Middelgrote accountants- en advieskantoren De Hooge Waerder en Spaarne gaan per 1 januari 2024 samen verder.

De krachtenbundeling creëert een gecombineerd kantoor van ruim 190 medewerkers verdeeld over vestigingen in vijf steden: Amsterdam, Alkmaar, Beverwijk, Haarlem en Heerhugowaard. De omzet komt uit op rond de €21 miljoen.

Volgens de topmannen van de twee bureaus, Pieter van Stempvoort (De Hooge Waerder) en Joost Beers (Spaarne), leidt de integratie tot een “grote meerwaarde” voor zowel klanten als collega’s.

De Hooge Waerder neemt Haarlemse speler Spaarne over

“Door deze fusie met Spaarne wordt De Hooge Waerder marktleider in de regio, maar met name in Haarlem”, aldus Van Stempvoort. “De fusie heeft daarnaast een versterkend effect op de controlepraktijk van beide organisaties, waarmee we de kansen in dit marktsegment beter kunnen benutten.”

De topman laat verder weten dat beide kantoren een “sterke binding hebben met de regio Noord-Holland”, en dat maakt dat de twee kantoren een onderscheidende positie innemen op de mkb-markt in de regio.

In een persbericht spreken de twee kantoren over een fusie. In de praktijk lijkt het echter meer op een overname. De Hooge Waerder (opgericht 1980) is met rond de 140 collega’s grofweg vijf keer zo groot als Spaarne (opgericht 2010), dat opereert vanuit kantoren in Haarlem en Alkmaar. De naam Spaarne wordt omgedoopt tot De Hooge Waerder en de partners van Spaarne zullen toetreden tot de partnergroep van De Hooge Waerder.

“Het is voor ons een mooie kans om onze klanten een totaalpakket aan financiële en fiscale diensten te kunnen bieden”, zegt Beers.

Het regent momenteel deals in het accountancysegment van de zakelijke dienstverlening. Doelstelling voor dergelijke deals is veelal dezelfde: kleine spelers bundelen de krachten om meer schaal te verwerven. Hiermee kan makkelijker worden voldaan aan regelgeving en kwaliteitseisen voor controlediensten, aan de groeiende complexiteit van klantvraagstukken, en de noodzaak om te investeren in (kostbare) digitalisering.

Meer schaal zorgt bovendien voor meer armslag op de arbeidsmarkt en betere loopbaanperspectieven voor talent, waardoor kantoren effectiever zijn in het behouden en werven van nieuwe collega’s.

Afgelopen maand namen onder meer De Jong & Laan en PIA Group kleinere branchegenoten over.