De Lerende Ambtenaar start training voor adviesvaardigheden
Opleidingsinstituut De Lerende Ambtenaar heeft een nieuwe opleiding in het leven geroepen om gemeenteambtenaren te helpen bij het versterken van hun adviesvaardigheden.
Ambtenaren worden vandaag de dag geconfronteerd met een toenemende diversiteit aan taken en verantwoordelijkheden. De dynamische aard van hun rol vereist dat ze niet alleen beleid ontwikkelen en/of implementeren, maar ook een adviserende rol innemen richting uiteenlopende organisaties/stakeholders.
Deze ontwikkelingen weerspiegelen de groeiende vraag naar ambtenaren die in staat zijn om in verschillende contexten effectief advies te kunnen geven. Dat is precies waar De Lerende Ambtenaar met zijn tweedaagse opleiding ‘Adviesvaardigheden’ (8 en 9 november) op inspeelt.
In deze training doen gemeenteambtenaren kennis op rondom de diverse elementen van adviesverlening. Denk aan communicatie, probleemoplossing en strategische benaderingen. De praktische oefeningen en interactieve sessies zijn erop gericht de ambtenaren zelfverzekerd en bekwaam te maken in hun adviserende rol.
De online trainingen worden verzorgd door Laura van den Ouden, een prijswinnende trainer en auteur. Ze is onlangs verkozen tot NOBTRA Trainer van het Jaar en heeft vijf boeken op haar naam staan, waaronder het goedverkopende e-book ‘100 online werkvormen’.
Wat deze training extra bijzonder maakt, is dat Van den Ouden hem zal geven vanaf haar zeilboot. Sinds 1 mei 2021 is ze op wereldreis met haar man op hun catamaran. Dat weerhoudt haar er echter niet van om online haar kennis te delen met de deelnemers.
In de training verkennen de deelnemers samen met Van den Ouden verschillende adviesvaardigheden, met een focus op praktische toepassingen en scenario-gebaseerde cases. Daaruit leren ze onder meer hoe ze effectief kunnen communiceren, complexe situaties kunnen analyseren en passende oplossingen kunnen aanbieden. Het programma is interactief en praktijkgericht, met ruimte voor discussies en het delen van ervaringen.
De deelnemers doen belangrijke vaardigheden op om een nog betere adviseur te worden. Zo leren zij hoe ze hun adviezen overtuigend kunnen presenteren of hoe ze effectief omgaan met verschillende klanttypen. Verder helpt Van den Ouden hen bij het opbouwen van vertrouwen en geloofwaardigheid, het managen van verwachtingen en het effectief luisteren en doorvragen. Ook leren ze omgaan met weerstand, conflicten en het gebruik van beïnvloedingstechnieken voor succesvol stakeholdermanagement.
Aan de training Adviesvaardigheden kunnen maximaal 8 personen deelnemen. Iedereen die zijn adviesvaardigheden wil versterken is welkom. Er wordt in deze training gewerkt in MS Teams. Deelnemers ontvangen alle hand-outs en sheets van deze training. Deelnemers die de training succesvol doorlopen kunnen bewuster hun rol als adviseur inzetten en weten hoe ze tot een gedegen advies komen.
Programma per online dagdeel:
‘Jij als Adviseur en het Adviestraject’ (3 uur online)
- Wat is een adviseur/adviseren en hoe verschilt dit van bijvoorbeeld projectleider, manager, et cetera?
- Wanneer ben je succesvol als adviseur? Wat zijn de kenmerken van een goed advies en een goede adviseur?
- Klanttypen: met welke adviesaanvragers kun je te maken krijgen, hoe herken je ze en hoe ga je met ze om?
- De 6 stappen van een adviestraject: toetsen van een huidig en actueel adviesvoorbeeld uit je werk
- Probleemdiagnose: het werkelijke probleem vaststellen
- Oplossingen ontwikkelen en een implementatieplan opstellen
‘Lastige situaties in Adviseren en Stakeholdermanagement’ (3 uur online)
- Het adviesgesprek voeren, opbouwen van de relatie en presenteren van een advies
- Flexibel adviesrollen innemen: jouw persoonlijke adviesrol en aansluiten bij de ander
- Vertrouwen wekken en geloofwaardigheid
- Stakeholdermanagement: hoe krijg je zicht op alle belanghebbenden en krijg je draagvlak?
- Omgaan met weerstand in een adviestraject
- Borgen en afsluiten van een adviestraject
De Lerende Ambtenaar is een leer- en kennisplatform voor professionals in de publieke sector. Trainingen worden gegeven over tal van onderwerpen, van persoonlijk leiderschap en werkgeluk tot de omgang met wetten en regelgeving binnen het lokaal bestuur. Initiatiefnemer achter De Lerende Ambtenaar is Certus Groep.