BCG: NL heeft nieuw en duurzaam verdienmodel nodig

30 oktober 2012 Consultancy.nl

Het bestaande Nederlandse verdienmodel voldoet niet langer. Onze voorsprong ten opzichte van andere landen wordt steeds kleiner, met als gevolg dat de duurzaamheid van onze welvaart op het spel staat. Wanneer Nederland de toekomstige welvaart wil veiligstellen dan is meer toptalent en groter aanpassingsvermogen nodig. Dat blijkt uit het rapport 'NL 2030: Contouren van een nieuw Nederlands verdienmodel' van adviesbureau The Boston Consulting Group (BCG).

Het rapport is gisteren overhandigd aan Wiebe Draijer, voorzitter van SER.

Traditionele fundamenten worden hygiënefactoren
In het rapport constateert BCG dat de traditionele fundamenten van een economie, zoals hoogwaardige fysieke en ICT-infrastructuur, politieke en economische stabiliteit, belastingklimaat en beheersing van vreemde talen, in steeds mindere mate zorgen voor duurzaam onderscheidend vermogen. BCG baseert zich op een analyse van de ‘Global Competitiveness Index’ van de WEF, waaruit blijkt dat er in het afgelopen decennia een grote convergentie heeft plaatsgevonden tussen de landen.

BCG - Landenvoordelen

Traditionele fundamenten zijn “verworden tot hygiënefactoren die ieder land dat mee wil spelen kan en moet bezitten” aldus het adviesbureau. Uiteraard zijn er ook uitzonderingen, zoals specifieke kennis van watermanagement in Nederland, maar de algehele trend is overduidelijk.

Twee factoren bepalen toekomstige welvaart
Wil Nederland haar welvaart in de toekomst veiligstellen dan zijn er volgens het strategy consulting kantoor twee factoren die de overheid en bedrijfsleven in acht moet nemen: zorgdragen voor voldoende toptalent en de ‘adapteability’ en ‘agility’ van de economie verbeteren. Op basis van een as-is analyse waarschuwen de strategy consultants dat Nederland momenteel op geen van beide terreinen uitblinkt. "Zowel de Nederlandse overheid als het bedrijfsleven moeten daarom zorgen voor aanzienlijk meer toptalent en een veel groter aanpassingsvermogen" aldus BCG.

The Boston Consulting Group beschrijft in het rapport hoe de overheid en het bedrijfsleven kunnen bijdragen aan de transitie naar het ‘nieuwe verdienmodel’. Een beknopte samenvatting:

Actieplan overheid
Voor de overheid betekent dit onder meer dat in het onderwijs extra focus gelegd moet worden op uitzonderlijk talent en op de woningmarkt dat een breder aanbod aan huurwoningen gestimuleerd moet worden. Procedures voor kennisimmigranten moeten worden vergemakkelijkt en ook de rol van de Eerste Kamer moet wijzigen om sneller besluiten te kunnen nemen.

Actieplan bedrijfsleven
Ook bedrijven moeten een bijdrage leveren. Zo moeten benoemingscriteria volgens het strategy consulting kantoor op de schop, moeten bedrijven sterkere financiele buffers aanleggen, en moeten ze een bedrijfscultuur creeren "waarin geexperimenteerd en gefaald mag worden".

Download het rapport: ‘NL 2030: Contouren van een nieuw Nederlands verdienmodel’.

Auteurs van het BCG rapport zijn de adviseurs Huib Kurstjens (Managing Director), Jan Willem Maas (Senior Partner) en Thomas Steffens (Principal) en een uitvoerend team van verschillende consultants.

Nieuws

Meer nieuws over