Consultants van PwC en Strategy& betrokken bij whiskydeal

25 juli 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Internationaal drankenbedrijf Stock Spirits voert momenteel exclusieve onderhandelingen met Pernod Ricard om het Schotse whiskymerk Clan Campbell over te nemen. Consultants van PwC en zijn strategietak Strategy& begeleiden de koper in deze transactie.

Met meer dan 240 merken is Pernod Ricard een van ’s werelds grootste spelers in de alcohol- en drankenindustrie. Merken als Absolut (wodka), Altos (tequila), Beefeater (gin), Havana Club (rum), Ballantine’s en Jameson (whiskey), Perrier-Jouët (champagne) en Jacob Creek (wijn) maken deel uit van het uitgebreide portfolio.

Als onderdeel van zijn strategie om zich meer te richten op premiummerken, heeft Pernod Ricard eerder dit jaar besloten om Clan Campbell in de verkoop te doen, een blend van 12 jaar oude Schotse whisky die aftrek vindt in markten als Frankrijk, Spanje, Luxemburg en Italië. Pernod Ricard voert het merk sinds 1984.

Consultants van PwC en Strategy& betrokken bij whisky-deal

Na een zoektocht naar mogelijke kopers is Stock Spirits Group nu exclusief in gesprek met Pernod Ricard. Stock Spirits geniet een sterke aanwezigheid in Centraal-Europa. Zo is het in het bijzonder actief in Polen, Tsjechië, Slowakije en Italië. Het bedrijf bezit meer dan 70 merken, waaronder Zoladkowa (vodka), Stock 84 (brandy), Limoncè Limoncello en Božkov (rum). Stock Spirits heeft meer dan 1.200 werknemers in dienst en exporteert naar meer dan 50 landen wereldwijd. 

Buy-side advies PwC en Strategy&

Om Stock Spirits bij te staan in het onderhandelingsproces schakelde het bedrijf consultants in van PwC en Strategy&. Het Big Four-kantoor verzorgt onder meer de financiële en juridische due diligence, terwijl PwC’s strategietak Strategy& verantwoordelijk is voor de strategische en operationele due diligence.

Stock Spirits voert momenteel ook exclusieve onderhandelingen om Dugas over te nemen, een Franse distributeur van premiumdranken.

In mei van dit jaar verwierf Pernod Ricard een minderheidsbelang in ecoSPIRITS, een startup op het gebied van circulaire economie die zich richt op koolstofarme distributiesystemen voor de drankenindustrie.