IBM ontslaat 240 medewerkers en flexwerkers

11 oktober 2012 Consultancy.nl

De Nederlandse tak van IBM is bezig met het doorvoeren van een grote saneringsronde. Maar liefst 240 van de 4,200 medewerkers worden ontslagen. Daarnaast heeft het ICT-bedrijf afscheid genomen van een paar honderd flexwerkers. De reorganisatie is onderdeel van het wereldwijde bezuinigingsplan “Road Map 2015”, dat afkomstig is van het Amerikaanse hoofdkantoor van IBM.

Andere IBM-landenorganisaties hebben het soms nog zwaarder te verduren dan in Nederland. IBM Duitsland moet bijvoorbeeld mogelijk 8,000 van de 20,000 banen saneren, aldus de Duitse krant Handelsblatt. Ook in het Verenigd Koninkrijk is een grote reorganisatie aangekondigd. Op de werkvloer wordt het grootschalige bezuinigingsplan inmiddels spottend “Road Kill” genoemd.

Van Westen naar India
Volgens IBM is een reorganisatie in Nederland onafwendbaar: “De Nederlandse prestaties lopen uit de pas met de bedrijfsbrede ambitie om de winst per aandeel te verdubbelen”. Ook krijgen de landenorganisaties van IBM vanuit het hoofdkantoor (Verenigde Staten) opgedragen steeds meer werk naar India te brengen, waardoor marges toenemen.  

Weerstand
Zowel het personeel van IBM als vakbond FNV Bondgenoten verzetten zich tegen de saneringsronde. FNV Bondgenoten geeft aan dat de maatregelen die door het Amerikaanse hoofdkantoor zijn opgedragen doorwerken in de gehele Nederlandse tak. Salarissen zijn soms al zes jaar lang bevroren, het budget voor variabele beloningen staat onder grote druk, evenals de budgetten voor reizen en opleiding.

Ook op de werkvloer is de weerstand groot. Twee van de drie ondernemingsraden hebben eerder dit jaar de ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam gevraagd diverse reorganisatiemaatregelen te blokkeren. De saneringen zouden onvoldoende onderbouwd zijn en het sociaal plan onvoldoende, volgens de ondernemingsraden. IBM Nederland heeft laten weten dat “aanpassing van het werknemersbestand een vast onderdeel is van onze business” en dat de “maatregelen geen sociaal plan vereisen.”

Nieuws