HLB Witlox Van den Boomen en Koenen en Co willen fuseren

10 mei 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Twee grote zakelijke dienstverleners in het zuiden van het land staan op het punt om samen verder te gaan. Als de deal doorgaat, tikken HLB Witlox van den Boomen en Koenen en Co samen een omzet van rond de €100 miljoen aan.

Gisteren berichtte De Limburger reeds over de aanstaande deal, wat gerust opvallend te noemen is. Deals in de zakelijke advisering worden doorgaans niet bekendgemaakt alvorens beide partijen dit gezamenlijk naar buiten brengen (vooral als het gaat om deals van een dergelijke omvang).

In het geval van HLB Witlox Van den Boomen en Koenen en Co zijn vertegenwoordigers van beide bureaus nu al open over de plannen. “We gaan fuseren. Maar er is nog geen datum bekend wanneer dit officieel beklonken is”, aldus bestuursvoorzitter Nico van Knippenberg van Koenen en Co.

HLB Witlox Van den Boomen en Koenen en Co willen fuseren

Jeroen Polman, woordvoerder van HLB Witlox van den Boomen, zegt dat er nu een intentieverklaring op tafel ligt, maar dat beide bureaus pas naar buiten treden als de “deal helemaal rond komt”. Hij verwacht dat het fusievoornemen binnen enkele maanden tot een overeenkomst kan leiden.

De grotere van de twee firma’s, HLB Witlox van den Boomen, komt nog maar net uit een vorige fusie. Het kantoor kwam in 2021 voort uit de fusie tussen HLB Van Daal en Witlox van den Boomen. Vandaag de dag heeft HLB Witlox van den Boomen een omzet van rond de €70 miljoen en circa 600 medewerkers, werkzaam vanuit het Limburgse Valkenburg en zes vestigingen in Noord-Brabant.

Koenen en Co heeft rond de 250 medewerkers, die samen goed zijn voor een omzet van rond de €30 miljoen. Het accountants- en advieskantoor heeft vestigingen in Maastricht, Roermond, Venlo en Helmond.

Samen zien de twee partijen de nieuwe combinatie als “het grote accountants- en advieskantoor van Brabant en Limburg”. Met een gezamenlijke omzet van rond de €100 miljoen komen ze qua omvang in de buurt van concurrenten als Baker Tilly, Alfa Accountants & Adviseurs, Grant Thornton en RSM.

“De reden dat we samengaan heeft te maken met steeds strengere regelgeving, AFM-toezicht, digitalisering en de krapte op de arbeidsmarkt. We kiezen daarom nu voor schaalvergroting”, aldus Van Knippenberg.

Het personeel is inmiddels ingelicht over de geplande krachtenbundeling. De komende maanden worden ook klanten stuk voor stuk geïnformeerd over de plannen en wat die voor hen betekenen.

Consolidatie in de markt

Het aantal deals in de zakelijke dienstverlening en accountancy loopt de laatste maanden sterk op. Door de druk om te professionaliseren, en de hoge investeringen die daarmee gepaard gaan, gaan bureaus op zoek naar meer schaal.

Private equity speelt daarbij veelal een aanjagende rol. Deze partijen gebruiken hun welbekende buy-and-build-tactieken om grotere spelers te creëren.

Over de wenselijkheid van private equity in de accountancy woeden in de markt overigens felle discussies. Experts buitelen over elkaar heen op sites als Accountant.nl en AccountancyVanmorgen.nl en het FD om hun kijk op deze ontwikkeling te delen.