UBS kiest Oliver Wyman voor integratie van Credit Suisse

09 mei 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd

De Zwitserse bank UBS heeft na een uitvoerig selectietraject Oliver Wyman gekozen als lead consultant voor de integratie van Credit Suisse. Oliver Wyman werd in de laatste biedingsronde verkozen boven rivalen Bain, Boston Consulting Group en McKinsey & Company.

De interesse in de post-fusie-integratieklus was groot. Niet alleen is het qua omvang een van de grotere integratietrajecten van de afgelopen jaren, maar vooral op het gebied van prestige gooit de UBS-Credit Suisse-samenvoeging hoge ogen.

Want door te werken aan dergelijke omvangrijke, impactvolle projecten bouw je als kantoor tegelijk aan een sterk trackrecord, dat helpt bij het binnenhalen van nieuwe klussen. Hoeveel Oliver Wyman zal ontvangen voor zijn diensten is niet bekendgemaakt.

UBS selects Oliver Wyman to oversee Credit Suisse integration

Na een snelle opeenstapeling van ontwikkelingen afgelopen maart, stond Credit Suisse op het punt van omvallen. Na een massale bankrun in het weekend van 18 en 19 maart zag de Zwitserse regering geen andere mogelijkheid dan het redden van de 167-jaar oude bank, in combinatie met een samenvoeging met UBS.

UBS kocht Credit Suisse voor 3 miljard Zwitserse francs ($3,35 miljard) in aandelen, waarbij de Zwitserse nationale bank instemde met een lening van 100 miljard Zwitserse francs aan UBS om de deal mogelijk te maken.

“Als we niks hadden gedaan, dan zouden de (Credit Suisse-)aandelen de maandag daarop niks meer waard zijn geweest en zouden de aandeelhouders met lege handen zijn achtergebleven”, geeft de Zwitserse minister van Financiën Karin Keller-Sutter aan.

Consultants

Het integratietraject lijkt voor consultants een ware goudmijn te worden, want tal van externe specialisten zullen naar verwachting ingeschakeld worden om de verschillende onderdelen van het post-fusie-integratieprogramma te ondersteunen.

Aan de top van die keten van adviseurs staat Oliver Wyman, dat volgens de Financial Times Bain & Company, Boston Consulting Group, McKinsey & Company (die allen de eindronde haalden) en vele andere adviesbureaus die op de aanvankelijke shortlist stonden achter zich laat.

En hoewel Oliver Wyman qua omvang kleiner is dan de overige gegadigden, geldt het bedrijf als een van de beste adviesbureaus in het financial services-segment. De precieze reden waarom Oliver Wyman door de Zwitserse bank is geselecteerd, is niet bekend. 

Tussen UBS en Oliver Wyman bestaan echter al langer banden. In 2019 nam Sergio Ermotti, toen de CEO van UBS, Huw van Steenis in dienst als zijn senior adviseur. Steenis verliet UBS in 2022 en is momenteel vice chairman bij Oliver Wyman. Ermotti werd door UBS onlangs herbenoemd in zijn topfunctie, aangezien hij beter in staat werd geacht om de aanstaande fusie te overzien dan de Nederlander Ralph Hamers.

Voor ’s werelds grootste strategy consultancykantoor McKinsey & Company lijken de druiven in het bijzonder zuur. Waar UBS het kantoor eerder nog inschakelde voor strategisch advies (in 2020 overwoog het reeds om Credit Suisse te kopen, een voorbode voor de huidige deal), gaat nu de overname daadwerkelijk doorgang vindt een van zijn grote concurrenten met de deal aan de haal.

De taak waar Oliver Wyman nu voor staat is een complexe. De omvangrijke fusie van de twee grootste Zwitserse banken zal resulteren in een reusachtige bank, die twee keer zo groot is als de gehele economie van Zwitserland.

Bovendien lijkt de post-fusie-integratie zich af te spelen tegen een achtergrond van enorme veranderingen. Zo wordt onder andere een grote reorganisatie voorzien, als gevolg van veel dubbelingen in functies en afdelingen, en zullen naar verwachting ook enkele divisies afgestoten gaan worden.