Aon en XL lanceren verzekering voor rieten daken

14 september 2012 Consultancy.nl

Goed nieuws voor eigenaren van huizen met een rieten dak. Voor is het eerst is het in Nederland mogelijk om rieten daken te verzekeren. De rietgarantieverzekering is een initiatief van adviesbureau en verzekeringsmakelaar Aon en verzekeraar XL.
 
Een garantieverzekering op natuurproducten afsluiten is vrijwel niet mogelijk in Nederland aangezien verzekeraars de kwaliteit van het materiaal en de daarmee gepaard gaande risico's niet goed kunnen inschatten. Rietdekkers bieden in sommige gevallen wel zelf garantie op hun werk, maar dit zijn voornamelijk eenmansbedrijven. Bij een faillissement kunnen huiseigenaren een mogelijke schade niet meer claimen. Met de rietgarantieverzekering is dat verleden tijd. Ook helpt het de betrokken partijen tmet de bepaling wie verantwoordelijk is voor een eventuele schade.
 
Certificaat
Wie zich aanmeldt voor de rietgarantieverzekering, maakt eerst online een afspraak met een onafhankelijke inspecteur via Rietgarantplan.nl, die de kwaliteit van het dak beoordeelt. Dit kan bij de oplevering van het nieuwe dak, of tot uiterlijk zes maanden hierna. Is het dak in orde, dan krijgt de huiseigenaar een certificaat. Na vijf jaar volgt een tussentijdse inspectie.
 
Verzekeren tegen materiële schade
Met het certificaat zijn huiseigenaren met een rieten dak verzekerd tegen materiële schade. Ook de verbeteringskosten, herkeuring van het dak en kosten voor tijdelijk herstel zijn gedekt. De verzekering dekt bovendien de kosten die gemaakt worden wanneer bewoners tijdelijk ergens anders moeten overnachten.
 
"Een goed rieten dak gaat minimaal vijfentwintig jaar mee, echter daken met een veel langere levensduur zijn geen uitzondering," zegt Eugene Koster, Managing Director Construction & Engineering bij Aon Risk Solutions. "Het risico op problemen is echter groot als het dak verkeerd is aangelegd. Oorzaken van een veel te korte levensduur zijn bijvoorbeeld een dak dat niet dik genoeg wordt aangelegd of een constructie die niet dampdicht is. Ook verkeerde materiaalkeuze en een te flauwe hellingshoek maken dat een rieten dak minder lang meegaat."

Nieuws

Meer nieuws over