De win-win van de echte (video)organisatieverhalen

10 maart 2023 Consultancy.nl

Enkele jaren geleden liet Rein Wolfs, als net aangetreden directeur van het Stedelijk Museum, een cameraploeg binnen met het idee om het Stedelijk te volgen in zijn zoektocht naar een meer inclusieve organisatie en collectie. Een onconventioneel en dapper besluit, te meer omdat de ontwikkeling een gevoelig (landelijk) thema betreft.

De vraag was dan ook: waarom zou je als directeur het risico nemen om jezelf en de organisatie van een zo kwetsbare kant te laten zien?

“Het resultaat geeft het antwoord”, zegt Wieke van der Heide, organisatieadviseur en filmmaker. “Het is een prachtige film geworden, waarin juist de getoonde kwetsbaarheid de kracht van de organisatie laat zien.”

Business Film School, Openames bij Berenschot

Van der Heide denkt dat veel organisaties hiervan kunnen leren. In 2016 richtte ze na een carrière in de consultancy (KplusV, Boer & Croon en PA Consulting) Business Film School op, een netwerk van consultants en filmmakers dat organisaties helpt om hun eigen verhalen te vertellen.

“We merken dat de behoefte aan echte organisatieverhalen groeit”, vertelt ze. “Bijvoorbeeld voor werving en selectie. Werkzoekenden zijn kritisch en vallen niet meer zo snel voor gelikte campagnes, die weinig zeggen over hoe het echt is om voor het betreffende bedrijf te werken.”

“Laat nu maar zien wat je doet en waar je als organisatie voor staat, dan krijg je ook de mensen die bij jouw organisatie passen. Dat wordt toch wel steeds meer de trend. En het is ook veel interessanter om zo’n inhoudelijk verhaal te maken, het liefst ook samen met eigen medewerkers”, meent Van der Heide. “We zoeken altijd naar de spontane verhalen en hoe concreter, hoe beter.”

De film over het Stedelijk ziet ze als een mooi voorbeeld hiervan. “Hij leert hoe je film kan gebruiken voor het creëren en organiseren van draagvlak voor verandering. In dit geval ging het om heel Nederland, maar dat hoeft natuurlijk niet altijd het geval te zijn.”

“Met film geef je betrokkenen een beter kijkje in de keuken en kun je ook het proces van wikken en wegen laten zien dat aan ieder moeilijk besluit voorafgaat. Het echte proces laten zien komt meer aan dan een reconstructie achteraf en is bovendien ook geloofwaardiger.”

Waar bij de oprichting van Business Film School nog een beetje vreemd werd aangekeken tegen het idee van het gebruik van video in veranderprocessen, denkt Van der Heide dat organisaties inmiddels bereid zijn zich meer open en kwetsbaar op te stellen: “De tijd is rijp voor de echte verhalen.”