Middelbare scholen in Emmen schakelen hulp in van adviesbureau
Het aantal leerlingen op twee middelbare scholen in Emmen loopt terug, terwijl bij beide onderwijsinstellingen eveneens sprake is van een groeiend lerarentekort. Samen met een adviesbureau worden mogelijke oplossingen onder de loep genomen.
Het Carmelcollege en het Hondsrug College uit Emmen schakelden het externe consultancybedrijf om te onderzoeken of en in hoeverre een samenwerkingsverband tussen beide middelbare scholen de bovengenoemde problemen een halt zou kunnen toeroepen.
De twee onderwijsinstellingen gaan er niet vanuit dat ze op korte termijn zullen gaan fuseren, vertelt Louwien Eising, rector van het Carmelcollege aan regionale omroep RTV Drenthe. “Een fusie, dat gaat wel heel ver. Niettemin worden wel alle scenario’s onderzocht.”
Op dit moment telt de middelbare school waar Eising leiding aan geeft iets meer dan 1.350 leerlingen. Vijf jaar eerder waren dat er nog zo’n 1.750. Als niet binnen afzienbare tijd zal worden ingegrepen, loopt het aantal leerlingen op het Carmelcollege mogelijk verder terug, meent Eising.
Bestuurder Wim Jan Renkema van het Hondsrug College verwacht eveneens een daling van het aantal leerlingen op zijn middelbare school. Op dit moment telt het Hondsrug College ongeveer 2.000 scholieren, maar volgens Renkema zijn dat er binnen drie tot vijf jaar nog maar zo’n 1.875.
Daarnaast kampen beide onderwijsinstellingen met een tekort aan leraren. Een samenwerkingsverband tussen de twee scholen kan dat probleem mogelijk deels verhelpen, zegt Renkema tegen RTV Drenthe.
“Maar weinig leerlingen volgen bijvoorbeeld vakken als wiskunde B of Grieks. Stel nou dat bij het Carmelcollege hetzelfde probleem speelt. Misschien is het in dat geval mogelijk om leerlingen van beide scholen samen bepaalde vakken te laten volgen. Dan heb je minder leerkrachten nodig.”
Wanneer de eindresultaten van het onderzoek zullen worden gepresenteerd, is op dit moment niet bekend. Renkema rekent er echter wel op dat het adviesbureau nog dit jaar de studie zal afronden. In de aanloop daarnaar gaat hij alvast in gesprek met Eising.
Breder probleem
Niet alleen in Emmen, maar eigenlijk in heel Nederland hebben scholen moeite met het vinden van leerkrachten. Vorig jaar liep het lerarentekort op tot meer dan 10.000 voltijdsbanen, waarvan iets minder dan 2.000 in het voortgezet onderwijs, bericht NOS.
Om dit probleem te verhelpen, probeert de Nederlandse overheid werken in het onderwijs aantrekkelijker te maken. Bijvoorbeeld door de salarissen te verhogen en de werkdruk te verlagen.
Ook lokale overheden proberen hun steentje bij te dragen. Zo pleiten de Haagse fracties van D66 en PvdA sinds deze maand voor een gratis lerarenopleiding in de Hofstad. Voorwaarde is dan wel dat afgestudeerde docenten minimaal vijf jaar les moeten geven aan een school in Den Haag.