Starten bij Jetzt: 3 young professionals delen hun ervaringen

09 februari 2023 Consultancy.nl 6 min. leestijd

In 2022 verwelkomde Jetzt zijn eerste lichting van young professionals. Drie young professionals van het eerste uur vertellen over hun start, de begeleiding die ze krijgen en aan wat voor opdrachten ze zoal mogen meewerken.

Op 1 september 2022 was het zover voor Charlie van Delden, Sjoerd Verhagen en Welmer Goudt. Na jaren te hebben doorgebracht in de universiteitsbanken, trapte het trio hun loopbaan af bij Jetzt – de young professionals dochter van organisatieadviesbureau Rijnconsult.

Met hun onboarding inmiddels ruimschoots achter zich, na diverse trainingen te hebben gevolgd, en na te zijn gestart met hun eerste opdrachten, is het de hoogste tijd om van Charlie, Sjoerd als Welmer te horen hoe ze hun start bij Jetzt en de afgelopen periode hebben beleefd.
Charlie van Delden, Sjoerd Verhagen en Welmer Goudt - Jetzt

Gevraagd waarom is gekozen voor een start in de consultancy en in het bijzonder voor Jetzt, trapt Charlie af: “Vooral vanwege de veelzijdigheid van het vak. Je komt namelijk als consultant op veel verschillende plekken waardoor je op veel plekken ‘een kijkje in de keuken’ kunt nemen. En, naast dat dit super interessant is, biedt het ook een mooie kans om te kijken wat je leuk vindt en waar je kwaliteiten liggen.”

Ondernemen

Charlie keek voorafgaande aan haar start reeds uit naar de “complexe en uitdagende opgaven” en de uiteenlopende organisaties”, die zij en haar collega’s van een frisse blik zou kunnen voorzien. Tot slot geeft zij aan het leuk te vinden om als eerste lichting bij JETZT te zijn begonnen. “Hierdoor krijg je de kans je, naast vakinhoudelijk te ontwikkelen, ook mee te denken over het opzetten van een nieuw bedrijf. Zo hebben we bijvoorbeeld veel inspraak wat betreft het opleidingsplan en wordt er echt geluisterd naar wat wij belangrijk vinden.”

Ook Sjoerd legt uit waarom hij voor het adviesvak koos: “Om te beginnen sluit het goed aan bij mijn capaciteiten. Ik ben sociaal, proactief en ik houd van dingen in beweging brengen. Verder past het goed bij mijn brede achtergrond: psychologie en filosofie. Om mezelf professioneel te ontwikkelen vind ik het fijn om in meerdere keukens te kunnen kijken – iets wat bij uitstek gebeurt in de consultancy.”

Zijn keuze voor Jetzt is onder andere ingegeven door het feit dat hij daar aan de slag mag met “opdrachten met een maatschappelijke impact”. En dan vooral binnen de publieke sector, waar Jetzt zich in het bijzonder op richt, legt Sjoerd uit. “Daarnaast omdat ik me hier op mijn gemak voel - ik word hier aangemoedigd om mezelf te zijn, eigenheid wordt hier aangemoedigd.” Sjoerd noemt nog een reden: “Bij Jetzt is er ruimte om mee te bouwen aan het bedrijf en het ontwikkelingsprogramma vorm te geven. In zulke autonomie gedij ik wel.”

Ook Welmer keek uit naar de “uiteenlopende bedrijven en klussen” voor wie hij zich als adviseur inmiddels vol overgave inzet. “Mijn voornaamste criterium voor een eerste baan was dat ik er veel van zou leren, dit leek als consultant goed te kunnen. Daarnaast wilde ik een baan waarbij ik me kan inzetten voor organisaties en mensen die hulp kunnen gebruiken. Jetzt promoot zichzelf als een club die maatschappelijke impact wil maken, dus dat was een match.”

Warm welkom

De drie jonge adviseurs kijken met veel plezier terug op hun onboarding binnen het team. “Ik voelde me meteen enorm welkom bij Jetzt”, geeft Welmer aan. “Collega’s deden graag een koffie met ons om elkaar snel te leren kennen.”

Voor Charlie was het – na zes jaar studeren – “weer even wennen om fulltime te gaan werken”. Zij is dan ook “superblij” dat ze bij Jetzt gestart is. “Ik word op een andere manier uitgedaagd dan tijdens mijn studie en leer en zie in korte tijd heel veel. Daarnaast ben ik ook heel blij met mijn mede-trainees en daarmee de sfeer bij Jetzt. Het is een veilige omgeving met veel positiviteit én gezelligheid.”

“Ik ben heel blij met mijn mede-trainees en daarmee de sfeer bij Jetzt. Het is een veilige omgeving met veel positiviteit én gezelligheid.”

Sjoerd waardeert op zijn beurt dat in de eerste weken bij Jetzt bijna iedereen van Rijnconsult te hebben ontmoet. “Ook heb ik meegelopen bij verschillende lopende klussen van senior collega’s, wat me een mooie inkijk heeft gegeven in hoe anderen werken en wat voor klussen Rijnconsult doet. Ik kijk hier positief op terug, het was fijn om de tijd te hebben om collega’s en mede- Jetzt’ers te leren kennen.”

Gevraagd wat het trio tot nog toe is opgevallen bij hun nieuwe werkgever wijst Charlie op de “enthousiaste ontvangst binnen Rijnconsult” en in het bijzonder “hoe serieus we genomen worden door de adviseurs van Rijnconsult”, zo legt zij uit. “Ze vragen ons als Jetzt’ers graag om onze mening of nieuwe ideeën. Daarnaast hebben ze het vertrouwen om ons mee te nemen naar lopende opdrachten en hier ons soms zelfs een rol in geven.”

Sjoerd: “Mij valt me op dat ik na nog zo’n korte periode al zo veel autonomie geniet, en verantwoordelijk krijg binnen het team en mijn opdracht.” Welmer voegt op zijn beurt toe: “Wat mij opvalt is hoe ontzettend sociaal en mensgericht eenieder is. Er wordt erg makkelijk contact met elkaar gemaakt. Dit zorgt voor een positieve sfeer binnen het bedrijf.”

Uitdagende en interessante opdrachten

De drie jonge adviseurs zitten inmiddels allemaal op een interessante en uitdagende opdracht. Welmer vertelt over die van hem: “Momenteel heb ik een klus bij gemeente Land van Cuijk. Hier zit ik in het proces om de huidige projectmanager van de crisisopvang van Oekraïners te vervangen. Dit is een uitdagende en mooie opdracht waarbij ik in korte tijd veel verschillende stakeholders moet leren kennen en processen moet kunnen snappen.”

Hij legt uit hoe ad-hoc zaken opgepakt moeten worden om de opvang van vluchtelingen mogelijk te kunnen maken. “Dit is natuurlijk een ontzettend maatschappelijk relevant onderwerp op dit moment. Ik voel mij zeer intrinsiek gemotiveerd om mij in te zetten voor de vluchtelingen die zijn toegewezen aan Land van Cuijk.”

Charlie is voor een half jaar aan de slag bij de Gemeente Ede. “Daar doe ik twee projecten; een over het opzetten van een monitoringssysteem van de Wet Open Overheid (WOO) en een over de buurt-, wijk-, en dorpshuizen (BWD-huizen) in Ede en omliggende dorpen.”

Wat zij leuk vindt aan de combinatie van deze twee opdrachten, is dat ze heel verschillend zijn. “Waar de WOO misschien wat abstracter is en we echt nog aan het nadenken zijn hoe we dit op kunnen zetten, is het hij de BWD-huizen erg concreet en zit ik vaak met de beheerders en besturen van deze huizen aan tafel.”

Tot slot is Sjoerd voor een middelgrote gemeente in het oosten van het land druk in de weer met drie verschillende opdrachten. Waar een opdracht draait om de opvang van dak- of thuislozen tijdens de koude wintermaanden, is een andere opdracht gecentreerd rondom participatie – “ik houd me bezig met de vraag hoe de gemeente zich verhoudt tegenover haar inwoners en ondernemers.”

En zo draait het bij de derde opdracht juist om interne dienstverlening. “Daarbij gaat het om de vraag: ‘wat kan de gemeente nu doen om te zorgen dat haar diensten zowel naar 'buiten' (ondernemers en inwoners) als naar 'binnen' (gemeente zelf) soepel verlopen”, legt Sjoerd uit.

Ook aan de slag als young professional bij Jetzt? Bekijk hier de mogelijkheden.