Resources: Bedrijven met beste Corporate Governance

04 februari 2012 Consultancy.nl

De Nederlandse bedrijven Unilever en ING scoren heel goed op het gebied van Corporate Governance. Op #1 staat Telecom Italia, gevolgd door CRH. Dat blijkt uit de ‘Euro Stoxx 50 Governance Index 2011’ van internationaal adviesbureau Resources in samenwerking met de Universiteit van Edingburgh.

De partners onderzochten de volwassenheid van Corporate Governance bij 50 beursgenoteerde ondernemingen uit 12 Europese landen.

Een overzicht van de top 15 bedrijven op het gebied van Corporate Governance:

Resources - Corporate Governance

Unilever, Philips en ING
De Nederlandse bedrijven in de Euro Stoxx 50 zijn Unilever, Philips en ING. Unilever heeft extreem goed gepresteerd en is van de zevende naar de vierde plek gestegen. ING staat dit jaar op de dertiende plek, wat vooral komt door de lagere score op capaciteit. Philips staat niet in de top 15 maar doet het goed in vergelijking met zijn concurrenten.

Focus op non-compliance drijfveren
Volgens David Jackman, adviseur bij Resources, is het belang van Corporate Governance in de afgelopen sterk gestegen: toezichthouders zien governance in toenemende mate als een sleutelbegrip in de financiële stabiliteit van organisaties”. Arthur Izeboud, practice leader Governance Risk & Compliance bij Resources, voegt toe: “Het mooie van de Resources Governance Index is dat het de dialoog brengt naar de non-compliance aspecten, zoals ’commitment’ en ‘capacity’. Uit onderzoeken van voorgaande jaren lijkt namelijk telkens dat zodra iets niet per se hoeft, men minder geneigd is om daarover verantwoording af te leggen. Meer discussie over de zachtere onderdelen van corporate governance draagt tevens bij aan een deugdelijke bedrijfsvoering”.

Nieuws

Meer nieuws over