Jurgen van Breukelen nieuwe bestuursvoorzitter KPMG

22 juni 2012 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Jurgen van Breukelen (43) is door de Nederlandse partners van KPMG per 1 oktober 2012 benoemd tot bestuursvoorzitter. Hij volgt Herman Dijkhuizen op, die de afgelopen vier jaar fungeerde als topman.

Strategie
De nieuwe topman gaat de komende tijd gebruiken voor het invullen van de strategie en het nieuwe bestuursteam. Een van de kernpunten wordt de toekomst van de accountancy tak, die onder grote druk staat van dalende tarieven en krimpende omzet. Daarnaast heeft de accountancy tak van KPMG last van negatieve publiciteit (bijv. Vestia).

Volgens het FD wordt de huidige topman Dijkhuizen door de partners van het adviesbureau verweten dat hij niet snel genoeg reageerde op marktontwikkelingen. Bronnen spreken van ‘een gemis aan daadkracht en actief leiderschap’. Naar verwachting zal van Breukelen daarom de huidige splitsing tussen de rol van CEO (operationele zaken) en die van voorzitter (strategie) op korte termijn opgeven, met als doel om het bestuur slagvaardiger te maken.

Juiste persoon
Bestuursvoorzitter Herman Dijkhuizen vindt Van Breukelen de juiste persoon om KPMG in de komende jaren te leiden. "Ik ben blij met deze opvolger. Jurgen is een marathonloper, sportief en professioneel. Hij gaat voor resultaat maar met een goede voorbereiding, strategie en uithoudingsvermogen."

Die zaken zijn nodig. Want, zegt Jurgen van Breukelen: "De omgeving is lastig en uitdagend. In Europa schuurt het aan alle kanten, de onzekerheden zijn enorm. KPMG moet daarin een baken zijn. Dat willen onze klanten en dat eist de maatschappij. Dat gaat niet vanzelf en daarvoor zijn steeds nieuwe ideeën nodig. KPMG is toonaangevend, met een brede expertise, het allerbeste talent en een groot internationaal netwerk. Daarom zie ik de toekomst met vertrouwen tegemoet."

Over Jurgen van Breukelen
Jurgen van Breukelen (1969) studeerde bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (1987-1993). Na het vervullen van zijn militaire dienstplicht als officier bij de Koninklijke Landmacht trad hij in 1994 in dienst bij KPMG Corporate Finance. In 2000 werd hij partner en van 2003 tot 2007 gaf hij leiding aan de Corporate Finance-tak van KPMG. Daarna trad hij toe tot de Raad van Bestuur, met onder meer de portefeuilles Advisory en Markets. Daarnaast werd hij lid van de Board van KPMG Europe. Sinds 1 oktober 2011 is Van Breukelen vice-voorzitter van de Raad van Bestuur.