Aantal illegale sigaretten in EU neemt toe naar 35,5 miljard

03 oktober 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In Europa werden afgelopen jaar maar liefst 35,5 miljard illegale sigaretten geconsumeerd. Dat blijkt uit onderzoek van KPMG. In Nederland nam de handel in illegale sigaretten explosief toe.

De afgelopen decennia is roken in veel Europese landen door overheidsbeleid steeds duurder geworden. Betaalde je in ons land in 2002 ongeveer drie euro voor een pakje Marlboro, vandaag de dag kost datzelfde pakje al meer dan acht euro – bijna een verdrievoudiging van de prijs in circa twintig jaar tijd.

Deze prijsontwikkeling heeft een forse impact op de portemonnee van rokers. Iemand die in 2002 een pakje per dag rookte, was daar maandelijks ruim 90 euro aan kwijt: momenteel kost dat iedere maand meer dan 240 euro.

Aantal illegale sigaretten in Europa naar jaar

Samen met de vele andere maatregelen om roken te ontmoedigen heeft deze enorme prijsstijging deels het beoogde effect gehad. Al een aantal jaar op rij neemt het aantal rokers af. In 2017 werden in totaal 477,9 miljard sigaretten gekocht, het afgelopen jaar waren het er 436,2 miljard.

De hogere prijzen zorgen echter ook voor meer illegale activiteit in de sigarettenmarkt. Zo stimuleert het handelaren om sigaretten (illegaal) te importeren uit landen waar de accijnzen beduidend lager liggen (denk aan landen buiten de Europese Unie), en stimuleert het criminelen om illegale sigaretten te produceren.

Vooral dat laatste is een groeiend probleem, constateert KPMG. Uit onderzoek van het advieskantoor blijkt dat afgelopen jaar maar liefst 35,5 miljard illegale sigaretten werden geconsumeerd binnen de Europese Unie.

Estimate of total cigarette consumption in the EU27, 2021

Het gaat hierbij zowel om namaaksigaretten als illegaal geïmporteerde sigaretten. Sigaretten zijn namelijk ook illegaal als deze zijn geproduceerd in een land met een lage tabaksbelasting, maar vervolgens worden verkocht in een land met een hoge tabaksbelasting, zonder dat dit belastingverschil wordt betaald aan de fiscus van het laatstgenoemde land.

Logischerwijs lopen overheden door de handel in illegale sigaretten veel geld mis. Volgens KPMG ging het voor alle 27 EU-lidstaten bij elkaar opgeteld in 2021 om €10,4 miljard aan gemiste belastinginkomsten – wat overeenstemt met een stijging van 22% in vergelijking met 2020.

Relatief veel illegale sigaretten in Nederland

Het Big Four-kantoor onderzocht ook in welke EU-landen het afgelopen jaar de meeste illegale sigaretten werden gerookt. Frankrijk staat bovenaan met maar liefst 15,1 miljard illegale sigaretten – wat overeenstemt met 29% van de totale Franse sigarettenmarkt.

Hoeveel procent van de sigaretten die in een land worden geconsumeerd is illegaal

In Nederland ging het om 2,2 miljard illegale sigaretten, oftewel 18,4% van alle sigaretten die in ons land in 2021 werden geconsumeerd. Daarmee is Nederland na Frankrijk het land dat binnen de gehele EU relatief gezien de meeste illegale sigaretten bevat.

Van 2017 tot en met 2020 was dit nog niet het geval. Toen was gemiddeld genomen circa 6% van alle sigaretten die in ons land werden geconsumeerd illegaal. Waarom dat percentage in één jaar tijd zo fors is gestegen, is volgens de onderzoekers lastig vast te stellen.